ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Στους 110 ανήλθαν οι νεκροί από την τροπική καταιγίδα Νάλγκε

Φιλιππίνες: Στους 110 ανήλθαν οι νεκροί από την τροπική καταιγίδα Νάλγκε
Οι τραυματίες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 100 AP/Aaron Favila

Στους 110 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Νάλγκε στις Φιλιππίνες, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, πραγματοποίησε επιθεώρηση από αέρος σε πληγείσα επαρχία στο νότιο τμήμα της χώρας.

Επίσης οι τραυματίες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 100, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 33 ανθρώπων μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες και τις πολλές κατολισθήσεις που προκάλεσε η Νάλγκε, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας.

Η τροπική καταιγίδα κατευθύνθηκε προς την νότια Κίνα, αφού προκάλεσε ζημιές ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων σε αγροτικά προϊόντα και 13 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Είναι η δεύτερη πιο καταστροφική καταιγίδα που πλήττει τις Φιλιππίνες μέχρι στιγμής φέτος, μετά την τροπική καταιγίδα Μέγκι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 214 ανθρώπους τον Απρίλιο.

Ο Μάρκος έδωσε σήμερα εντολή σε αξιωματούχους να διανείμουν με ταχύτερους ρυθμούς πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας και ζήτησε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία ενόψει τεσσάρων ακόμη τροπικών καταιγίδων που προβλέπεται από την μετεωρολογική υπηρεσία ότι θα αντιμετωπίσει η χώρα πριν από το τέλος του έτους.

«Όταν κάναμε την επιθεώρηση από αέρος, παρατήρησα ότι κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε απογυμνωμένα βουνά και ότι αυτό ήταν το πρόβλημα», σημείωσε ο Μάρκος, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης ένα κέντρο για τους πολίτες που απομακρύνονται από τις εστίες τους στην επαρχία Μαγκιντανάο.

Η Νάλγκε προκάλεσε τις περισσότερες απώλειες στην νότια αυτόνομη περιοχή Μπανγκσάμορο λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τη βροχή σε αποψιλωμένες περιοχές.

Οι Φιλιππίνες, αρχιπέλαγος με περισσότερα από 7.600 νησιά, αντιμετωπίζει κατά μέσον όρο 20 τυφώνες ετησίως, ενώ οι συχνές κατολισθήσεις και οι πλημμύρες αποδίδονται στην ολοένα και μεγαλύτερη ένταση που λαμβάνει το καιρικό αυτό φαινόμενο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ