ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στο Ισραήλ: Νίκη Νετανιάχου δείχνουν τα πρώτα exit polls

Εκλογές στο Ισραήλ: Νίκη Νετανιάχου δείχνουν τα πρώτα exit polls
AP Photo/Ariel Schalit

Έκλεισαν οι κάλπες στο Ισραήλ και τα πρώτα exit polls δείχνουν επιστροφή Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία.

Οι δημοσκοπήσεις από τρεις μεγάλους ισραηλινούς τηλεοπτικούς σταθμούς έδειξαν ότι ο 73χρονος μακροβιότερος ηγέτης του Ισραήλ που δικάζεται με την κατηγορία της διαφθοράς και οι σύμμαχοί του, θα αποκτήσουν την πλειοψηφία των 61 εδρών στο κοινοβούλιο που απαιτείται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πρόκειται για τις πέμπτες εκλογές σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια στο Ισραήλ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό στράφηκαν στην ικανότητα του Νετανιάχου να κυβερνήσει. Tα τελικά αποτελέσματα μπορεί να αλλάξουν καθώς οι ψήφοι θα καταμετρηθούν τις επόμενες ώρες.

Τα exit poll έδειξαν επίσης το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του εξτρεμιστή ακροδεξιού Ιταμάρ Μπεν-Γκιρ θα είναι το τρίτο σε έδρες στη νέα σύνθεση της Κνεσέτ. Ο Μπεν-Γκιρ ήταν μαθητής του ρατσιστή ραβίνου Μέιρ Καχάνε που δολοφονήθηκε τη δεκαετία του 1990 και υποσχέθηκε μια σκληρή γραμμή κατά των Παλαιστινίων.

Εάν το μπλοκ του Νετανιάχου κερδίσει τελικά την πλειοψηφία με τη στήριξη του Μπεν-Γκιρ, τότε θα πρόκειται για την πιο ακραία πλειοψηφία στην ιστορία της χώρας, που θα έχει στόχους όπως την «μεταρρύθμιση» του δικαστικού συστήματος και την περαιτέρω εμβάθυνση της κατοχής στην Παλαιστίνη,

Ο Μπεν-Γκιρ αναμένεται να διεκδικήσει θέση στο υπουργικό συμβούλιο ως επικεφαλής του υπουργείου που εποπτεύει την αστυνομία. Μόλις τον περασμένο μήνα έδειξε ένα πιστόλι σε μια τεταμένη παλαιστινιακή γειτονιά της Ιερουσαλήμ και κάλεσε την αστυνομία να πυροβολήσει τους Παλαιστίνιους που πετούν πέτρες. Έχει επίσης ζητήσει την απέλαση των Αράβων νομοθετών.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για διαφθορά, θα μπορούσε να πολεμήσει τις κατηγορίες ως πρωθυπουργός, βελτιώνοντας τις πιθανότητές του να αποφύγει την καταδίκη ή τη φυλάκιση. Οι αντίπαλοί του τον θεωρούν σοβαρή απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς του Ισραήλ και το κράτος δικαίου.

Περισσότερα σε λίγο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ