ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δημιουργούνται θερμαινόμενοι χώροι στο Κίεβο λόγω βομβαρδισμών

Ουκρανία: Δημιουργούνται θερμαινόμενοι χώροι στο Κίεβο λόγω βομβαρδισμών
Χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση βρίσκονται πολλές περιοχές στο Κίεβο λόγω των βομβαρδισμών στην Ουκρανία (AP Photo/Aleksandr Shulman)

Περισσότερους από 1.000 χώρους στο Κίεβο, προετοιμάζουν οι αρχές της Ουκρανίας προκειμένου να καταφύγουν οι πολίτες για να ζεσταθούν σε περίπτωση που το σύστημα θέρμανσης τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η Ρωσία με πυραύλους και drones έχουν προκαλέσει ζημιά στο 40% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας και ήδη για μικρό χρονικό διάστημα μεγάλες περιοχές του Κιέβου έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.

Ο Δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε στο Telegram ότι οι αρχές της πόλης εξετάζουν διαφορετικά σενάρια. «Το χειρότερο είναι να μην υπάρχει καθόλου ηλεκτρική ενέργεια, να διακοπεί η υδροδότηση και η θέρμανση», επεσήμανε. «Για αυτή την περίπτωση προετοιμάζουμε περισσότερους από 1.000 χώρους θέρμανσης στην πόλη μας».

Οι χώροι αυτοί θα είναι εξοπλισμένοι με γεννήτριες και εκεί θα υπάρχει απόθεμα βασικών αγαθών, όπως πόσιμο νερό.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ζητήσει από τους Ουκρανούς που έχουν φύγει από τη χώρα να παραμείνουν στο εξωτερικό για τον χειμώνα, ενώ κατηγορεί τη Ρωσία ότι προκαλεί νέα ανθρωπιστική κρίση αναγκάζοντας ακόμη περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από το φόβο ότι θα αναγκαστούν να περάσουν τον χειμώνα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenergo, Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, «σχεδόν όλοι οι μεγάλοι μη πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα έχουν χτυπηθεί, καθώς και πάνω από το 30% των υποσταθμών μεταφοράς του δικτύου».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στον Guardian, χαρακτηρίζει κρίσιμη την κατάσταση και δηλώνει ότι η Ουκρανία έχει ζητήσει ήδη από τις δυτικές χώρες να την προμηθεύσουν με ανταλλακτικά -επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις εκκλήσεις για περισσότερα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας για να αποκρούσει τις επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ