ΚΟΣΜΟΣ

Ελπίδα για το Τιγκράι: Συμφωνία τερματισμού του εμφυλίου στην Αιθιοπία

Ελπίδα για το Τιγκράι: Συμφωνία τερματισμού του εμφυλίου στην Αιθιοπία
Η συμφωνία εκεχειρίας επισφραγίστηκε κατά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, όπου και υπεγράφη επίσημα AP Photo/Themba Hadebe

Εκεχειρία συνήψαν η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι αντάρτες του Τιγκράι, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου που έχει κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, οδηγώντας τους πολίτες της επαρχίας στα όρια λιμού.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι κατέληξαν σε συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση των εχθροπραξιών», ανακοίνωσε η Αφρικανική Ένωση, κάνοντας λόγο για «νέα αυγή».

Η συμφωνία εκεχειρίας επισφραγίστηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης, μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, όπου και υπεγράφη επίσημα σήμερα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου

«Οι δύο εμπόλεμες πλευρές δέχτηκαν επισήμως την παύση των εχθροπραξιών», ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ο ειδικός απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης για το Κέρας της Αφρικής. Η συμφωνία «σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Αιθιοπία», σημείωσε.

Οι αντάρτες χαιρέτισαν τη συμφωνία. «Για να ανταποκριθούμε στα δεινά του λαού μας, κάναμε παραχωρήσεις επειδή πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας τους, Γκετάτσιου Ρέντα. Τονίζοντας ότι πρόθεση τους είναι να υλοποιήσουν τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, υπογράμμισε ότι «η βούληση των δύο πλευρών είναι να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν για να χαράξουν έναν νέο δρόμο προς την ειρήνη».

Η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός είναι «ένα πραγματικά καλοδεχούμενο πρώτο βήμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, είναι ένα πραγματικά καλοδεχούμενο πρώτο βήμα που ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να προσφέρει ανακούφιση στα εκατομμύρια των πολιτών που υπέφεραν λόγω της σύγκρουσης», σημείωσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς.

Οι αντάρτες και ο ομοσπονδιακός στρατός -με τη στήριξη των δυνάμεων των γειτονικών επαρχιών και του στρατού της Ερυθραίας- συγκρούονταν στο Τιγκράι από τον Νοέμβριο του 2020. Την άνοιξη κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως οι μάχες ξανάρχισαν τον Αύγουστο. Οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνηση ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι κατέλαβαν πολλές πόλεις στο Τιγκράι.

Η επανάληψη των συγκρούσεων και η αδυναμία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στα έξι εκατομμύρια κατοίκους του Τιγκράι θορύβησαν τη διεθνή κοινότητα. Ο πόλεμος βύθισε την περιοχή σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ο αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στη βόρεια Αιθιοπία και οι επικοινωνίες με την περιοχή είναι προβληματικές, καθιστώντας αδύνατη κάθε επαλήθευση των πληροφοριών από ανεξάρτητες πηγές. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση που προσεγγίζει τον λιμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ