ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου
Σε μια μέρα η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 23 πυραύλους προς ανατολική και δυτική κατεύθυνση AP Photo / Ahn Young-joon

Διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας, εκτόξευσε Βόρεια Κορέα με τον Ιάπωνα υπουργό Άμυνας να διευκρινίζει πως δεν πέρασε πάνω από τη χώρα.

Παράλληλα η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την Πέμπτη (3/11) ακόμα δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας, ή θάλασσας της Ιαπωνίας, από την περιοχή Κετσόν, βόρεια της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Ωστόσο, η δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)ήταν αποτυχημένη, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας κατά τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Η δοκιμή ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέληξε σε αποτυχία», δήλωσε η στρατιωτική πηγή αυτή στο Γιονάπ. Ακολουθήθηκε από δύο εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, πρόσθεσε.

Διευκρίνισε πως η αποτυχία της δοκιμής σημειώθηκε κατά το δεύτερο στάδιο αποκόλλησης τμήματος του πυραύλου.

Αν οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς, θα πρόκειται για την έβδομη δοκιμαστική εκτόξευση τέτοιου όπλου από την Πιονγκγιάνγκ φέτος και την πρώτη από τον Μάιο.

Διηπειρωτικοί χαρακτηρίζονται οι βαλλιστικοί πύραυλοι με δραστικό βεληνεκές 5.500 χιλιομέτρων ή μεγαλύτερο, που συχνά έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνική γόμωση.

Την πληροφορία για την εκτόξευση πυραύλων δημοσιοποίησε η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας.

Η εκτόξευση οδήγησε, για δεύτερη φορά φέτος, στην ενεργοποίηση του ιαπωνικού συστήματος επείγουσας ειδοποίησης για πυραυλική επίθεση, γνωστού ως J-Alert. Απευθύνθηκε σύσταση στους κατοίκους των νομαρχιών Μιγιάγκι, Γιαμαγκάτα και Νιγκάτα (κεντρικά) να αναζητήσουν καταφύγιο σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με το σύστημα, ο βορειοκορεατικός πύραυλος πέρασε πάνω από τομείς της ιαπωνικής επικράτειας.

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος δεν καταστράφηκε από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

Το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου παρατηρήθηκε αποκόλληση τμημάτων κατά στάδια (stage separation), που αφήνει να εννοηθεί πως πιθανόν επρόκειτο για όπλο μακρού βεληνεκούς.

Την Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 23 πυραύλους προς ανατολική και δυτική κατεύθυνση, ανάμεσά τους έναν που κατέπεσε στη θάλασσα σε απόσταση μικρότερη από 60 χιλιόμετρα από τις ακτές της Νότιας Κορέας, εξωθώντας τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ να μιλήσει περί «εισβολής» στην επικράτεια της χώρας του. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο από τον διαχωρισμό της κορεατικής χερσονήσου το 1945.

Ιαπωνία: Δεν πέρασε πάνω από το έδαφος μας

Δεν πέταξε πάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα, παρά τις προειδοποιήσεις του συστήματος επείγουσας ειδοποίησης σε κατοίκους ορισμένων τομέων του αρχιπελάγους, διευκρίνισε ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας, ο Γιασουκάζου Χαμάντα, μιλώντας στον Τύπο.

«Ο πύραυλος (...) θα μπορούσε να πετάξει πάνω από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος και εστάλη (επείγουσα) ειδοποίηση (σε κατοίκους), όμως αφού επαληθεύσαμε τις πληροφορίες μας, επιβεβαιώσαμε ότι ο πύραυλος δεν διαπέρασε (τον εναέριο χώρο) του αρχιπελάγους, κατέπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας», γνωστή στην κορεατική χερσόνησο ως ανατολική θάλασσα, είπε ο κ. Χαμάντα.

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν» τη δοκιμαστική εκτόξευση ICBM

Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε την εκτόξευση νωρίτερα την Πέμπτη από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), καλώντας να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από τη διεθνή κοινότητα οι κυρώσεις που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων της.

Η εκτόξευση του ICBM «υπογραμμίζει την ανάγκη όλες οι χώρες να εφαρμόζουν πλήρως τις συναφείς κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ