ΚΟΣΜΟΣ

Με ενεργειακό μπλακ άουτ απειλείται η Γαλλία λόγω των απεργιών

Με ενεργειακό μπλακ άουτ απειλείται η Γαλλία λόγω των απεργιών
REUTERS/Stephane Mahe

Το δυναμικό της γαλλικής παραγωγής πυρηνικής ενέργειας μειώθηκε κατά τουλάχιστον 4 γιγαβάτ (GW) την Πέμπτη μετά την συμμετοχή του CGT στις κυλιόμενες απεργίες των εργαζομένων στα πυρηνικά εργοστάσια, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή διαχείρισης.

Τα μέλη του CGT σε τουλάχιστον 19 πυρηνικά εργοστάσια υπερψήφισαν την Τετάρτη την συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν παραλύσει την Γαλλία ενώ πλήττουν ιδιαιτέρως τις επιχειρήσεις και την προμήθεια των πρατηρίων με καύσιμα.

Η ιστοσελίδα της εταιρίας διαχείρισης RTE δείχνει ότι τουλάχιστον 9 πυρηνικοί αντιδραστήρες ανακοίνωσαν έκτακτες διακοπές στη λειτουργία τους μετά την απόφαση των εργαζομένων να συμμετάσχουν στην απεργία.

Κατά την τελευταία εβδομάδα οι γάλλοι εργάτες, με επικεφαλής το CGT, έχουν μπλοκάρει τα διυλιστήρια πετρελαίου σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, η οποία έχει οδηγήσει σε ελλείψεις καυσίμων σε μεγάλα τμήματα της χώρας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων σε όσα βενζινάδικα έχουν ακόμη αποθέματα.

Απέναντι στα μπλόκα, η κυβέρνηση επέλεξε τη δυναμική απάντηση, στέλνοντας δυνάμεις ασφαλείας για να άρουν τους αποκλεισμούς.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία», δεσμεύθηκε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η χθεσινή ήταν η τρίτη ημέρα άντλησης από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων, που επαρκούν για 115 ημέρες.

Η τροφοδοσία σε πετρέλαιο θα γίνει ακόμη πιο προβληματική σήμερα, με την απεργία στο «περισσότερα λιμάνια», σύμφωνα με τη CGT.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλούν προβλήματα και στις μεταφορές. Η δημόσια επιχείρηση σιδηροδρόμων SNCF περνά από χθες το πέμπτο απεργιακό επεισόδιο από τον Μάρτιο.

Στις αεροπορικές μεταφορές, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας συνέστησε στις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν κατά 15% τις πτήσεις τους από και προς το αεροδρόμιο του Ορλί.

Ωστόσο, απέναντι στο απεργιακό κίνημα, η γαλλική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται στο 10%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ