ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν

Η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν
Το Ιράν «σείεται» από διαδηλώσεις μετά το θάνατο της Μάχσα Αμινί AP Photo/Middle East Images, File

Επικαλούμενη τον κίνδυνο αυθαίρετων συλλήψεων και επιβολής μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης, η Γερμανία καλεί τους πολίτες της, και ιδίως όσους διαθέτουν διπλή υπηκοότητα, να φύγουν από το Ιράν.

Το Βερολίνο καλωσόρισε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του Ιράν, το οποίο έχει εξαπολύσει αιματηρή καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι συμμετέχουν σε μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την επανάσταση του 1979.

«Οι Γερμανοί υπήκοοι καλούνται να φύγουν από το Ιράν», αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Για τους Γερμανούς υπηκόους υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος να συλληφθούν αυθαιρέτως, να ανακριθούν και να καταδικαστούν σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Κινδυνεύουν κυρίως αυτοί που έχουν διπλή υπηκοότητα, ιρανική καθώς και γερμανική», επισημαίνεται στη δήλωση.

Στους δρόμους οι Ιρανοί παρά την καταστολή

Το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα για έβδομη συνεχή εβδομάδα, παρά την καταστολή που εντείνεται και την έναρξη των δικών των συλληφθέντων που απειλούνται με την εσχάτη των ποινών.

Οι πρωτοφανών διαστάσεων από το 2019 διαδηλώσεις -που χαρακτηρίζονται «ταραχές» από τις ιρανικές αρχές- ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η κουρδικής καταγωγής Ιρανή πέθανε τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά την μαντίλα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.

Οι αρχές προειδοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα τους διαδηλωτές ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθούν, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με συγκεντρώσεις στις γειτονιές, τα πανεπιστήμια και τις μεγάλες λεωφόρους των πόλεων.

Σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (HR), 160 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων σε ολόκληρη την χώρα και 93 ακόμη σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Ζαχεντάν, του νοτιοανατολικού Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ