ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς: «Προς το συμφέρον όλων μας» η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων

Σολτς: «Προς το συμφέρον όλων μας» η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων
«Η σταθερότητα της περιοχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωριστά από τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς AP Photo/Michele Tantussi

Την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το φως και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέδειξε ο Όλαφ Σολτς στο πλαίσιο της Συνόδου που διοργανώθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» φέρνει αποτελέσματα, τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίτευξης των στόχων που τέθηκαν με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» το 2003 -«προς το συμφέρον όλων μας».

«Η σταθερότητα της περιοχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωριστά από τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Σολτς, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι χώρες της περιοχής «ανήκουν στην ελεύθερη δημοκρατική Ευρώπη», επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος και διαβεβαίωσε ότι η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Πρέπει να καταβάλουμε όλοι τις απαραίτητες προσπάθειες προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που τέθηκαν στη Θεσσαλονίκη πριν από 20 χρόνια, σημείωσε ο Όλαφ Σολτς και έκανε λόγο για «κοινό όραμα» που μοιράζονται οι χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενος στις τρεις συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα στο πλαίσιο της Συνόδου, για την αμοιβαία αναγνώριση ταυτοτήτων, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τίτλων, ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής ενισχύοντας την εσωτερική κοινή αγορά τους, αλλά επισήμανε και ότι αυτές οι δεσμεύσεις αποκτούν σήμερα χαρακτήρα επείγοντος, λόγω της «βάρβαρης πολεμικής επίθεσης» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Είναι σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι και να υπερασπιστούμε την ελευθερία και το κράτος Δικαίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο καγκελάριος, τονίζοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν οι περιφερειακές διενέξεις, «οι οποίες σας εμποδίζουν να προχωρήσετε μπροστά». Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα στη σημασία προώθησης της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου και διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες της περιοχής «μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη της Γερμανίας» αλλά και της «Διαδικασίας του Βερολίνου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ