ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ακραίος ρατσιστικός λόγος από βουλευτή της Λεπέν στην Εθνοσυνέλευση

Γαλλία: Ακραίος ρατσιστικός λόγος από βουλευτή της Λεπέν στην Εθνοσυνέλευση
Στην Εθνοσυνέλευση επικράτησε αναταραχή και η συνεδρίαση διακόπηκε AP Photo/Lewis Joly, File

Διακόπηκε η συνεδρίαση του γαλλικού Κοινοβουλίου έπειτα από ρατσιστικές προσβολές βουλευτή του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν κατά συναδέλφου του. Σκληρή καταδίκη της κυβέρνησης και της συμμαχίας της Αριστεράς.

Ακροδεξιός βουλευτής φώναξε «Γυρίστε πίσω στην Αφρική» σε μαύρο συνάδελφό του της Αριστεράς, ο οποίος είχε θέσει μια ερώτηση σχετική με τη μετανάστευση.

Στην Εθνοσυνέλευση επικράτησε αναταραχή, η συνεδρίαση διακόπηκε, και η κυβέρνηση και η συμμαχία της αριστεράς κατήγγειλαν απαράδεκτη, ρατσιστική προσβολή.

Η ακροδεξιά από την άλλη υποστήριξε ότι ο βουλευτής Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς δεν απευθυνόταν στον επερωτώντα βουλευτή, τον Κάρλος Μαρτέν Μπιλόνγκο, αλλά στους μετανάστες που βρίσκονται πάνω σε πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης και αναζητούν «ασφαλές λιμάνι» για να αποβιβαστούν.

«Δεν υπάρχει χώρος για τον ρατσισμό στη δημοκρατία μας. Το Προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης θα συνεδριάσει [την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου] και θα αποφασίσει τις κυρώσεις», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ο Ντε Φουρνάς είναι μέλος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν και το κόμμα του ισχυρίστηκε ότι δεν είπε κάτι κακό. «Προφανώς μιλούσε για τους μετανάστες που μεταφέρονται με πλοία των ΜΚΟ», έγραψε στο Twitter η Λεπέν. «Η αντιπαράθεση που προκλήθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους μας [...] δεν θα εξαπατήσει τους Γάλλους», πρoσέθεσε.

Ο Μπιλόνγκο από πλευράς του χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το σχόλιο. «Σήμερα, με έστειλαν πίσω λόγω του χρώματός μου. Γεννήθηκα στη Γαλλία. Είμαι Γάλλος βουλευτής», ανέφερε.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι ο Ντε Φουρνάς θα πρέπει να παραιτηθεί ενώ η αριστερή συμμαχία Nupes θεωρεί ότι πρέπει να αποβληθεί από το κοινοβούλιο.

«Ο Εθνικός Συναγερμός έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο σήμερα. Αυτή η ρατσιστική προσβολή είναι χαρακτηριστική της ακροδεξιάς: Στιγματίστε τους με βάση το χρώμα του δέρματός τους, διχάστε τον γαλλικό λαό», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Το Εθνικό Μέτωπο έχει 89 βουλευτές και είναι το δεύτερο σε δύναμη κόμμα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ