ΚΟΣΜΟΣ

Λάβρος ο Ερντογάν κατά της Δύσης: Η Αφρική πεινάει κι εκείνοι μιλούν για ανθρωπισμό

Λάβρος ο Ερντογάν κατά της Δύσης: Η Αφρική πεινάει κι εκείνοι μιλούν για ανθρωπισμό
Ειδικότερα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι «παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς, αγνοώντας ταυτόχρονα την πείνα που μαστίζει στην Αφρική». AP Photo / (File)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρήκε για ακόμη μία φορά την ευκαιρία να επιτεθεί τόσο εναντίον της Ευρώπης όσο και κατά τις Δύσης, με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την αποστολή δωρεάν σιτηρών και λιπασμάτων σε αφρικανικές χώρες.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι «παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς, αγνοώντας ταυτόχρονα την πείνα που μαστίζει στην Αφρική».

«Βλέπουμε μια νοοτροπία που ορίζει την Ευρώπη ως κήπο και τον υπόλοιπο κόσμο ως άγριο χορτάρι. Γνωρίζουμε με τον δύσκολο τρόπο πώς αυτή η διαστρεβλωμένη άποψη που χωρίζει τους ανθρώπους με βάση τη γλώσσα, το χρώμα του δέρματος και τη χώρα τους, έχει οδηγήσει τον κόσμο μας στην καταστροφή», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Για την ακρίβεια, σε συνομιλία μου με τον κ. Αντόνιο Γκουτέρες χθες το βράδυ, είπα: "Ας το θέσουμε αυτό στην G20, ειδικά στη Σύνοδο Κορυφής της G20, με αυτόν τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα πρέπει να στείλουμε το λίπασμα και τα σιτηρά στις ανεπτυγμένες χώρες ή θα το στείλουμε στις υπανάπτυκτες και φτωχές χώρες; Ας κάνουμε ένα βήμα προς τα εκεί», συνέχισε ο ίδιος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ντροπιαστική την αδιαφορία σε αυτή την κατάσταση των δυτικών θεσμών και χωρών που κάνουν κήρυγμα στον υπόλοιπο κόσμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους».

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή τη συμφωνία με την Ρωσία για την αποστολή δωρεάν σιτηρών και λιπασμάτων, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν μου είπε: "Ας στείλουμε αυτό το σιτάρι σε αυτές τις χώρες που έχουν ανάγκη δωρεάν". Συμφωνήσαμε».

Αναφορικά με την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «αν και η χώρα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων μέσης και υψηλής τεχνολογίας, υψηλής προστιθέμενης αξίας, η κύρια ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας εξακολουθεί να είναι τα είδη πρώτης ανάγκης».

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την τουρκική κοινωνία. Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο με αλληλεγγύη. Επιπλέον, όταν θα τροφοδοτήσουμε το σύστημα με το φυσικό αέριο που θα βρούμε στη Μαύρη Θάλασσα, θα δώσουμε ανακούφιση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην κάλυψη των αναγκών των σπιτιών».

Τέλος, σε τοποθέτησή του για την ενεργειακή επάρκεια της Τουρκίας, ο Ερντογάν προανήγγειλε την κατασκευή επιπλέον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων εκτός αυτής στο Ακούγιου.

«Θα έχουμε λύσει το πρόβλημα της ενέργειας όταν οι μονάδες του σταθμού στο Κούγιου τεθούν σε λειτουργία βήμα προς βήμα. Τότε, η Σινώπη θα είναι η δεύτερη φάση μας στο σημείο της πυρηνικής ενέργειας. Σε αυτή τη διαδικασία, οι βιομήχανοι μας πρέπει να επικεντρωθούν σε επενδύσεις παραγωγής ενέργειας που θα καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες. Το Υπουργείο Ενέργειας μας συνεχίζει να εργάζεται για την τρίτη φάση. Εάν εντοπίσουμε ελλείψεις ή δυσλειτουργίες στα έργα που εκτελούνται από το Υπουργείο Ενέργειας μας και άλλους αρμόδιους φορείς, προχωράμε αμέσως σε λύση. Στεκόμαστε στο πλευρό των επιχειρηματιών στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση», κατέληξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ