ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος G7: Βοήθεια στην Ουκρανία και έκκληση στη Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Σύνοδος G7: Βοήθεια στην Ουκρανία και έκκληση στη Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά
Στη Σύνοδο G7 δόθηκε περισσότερο βάρος στην ανάγκη για απάντηση και άμυνα απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία (Rolf Vennenbernd/DPA via AP, Pool)

Η βοήθεια στην Ουκρανία απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, καθώς και η ανάγκη ενός μηχανισμού συντονισμού, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7).

«Συμφώνησαν στο ποιες είναι οι ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία ενώ οδεύει προς τον χειμώνα και συμφώνησαν ότι χρειάζεται να υπάρχει ένας συντονιστικός μηχανισμός της G7 για να βοηθήσει την Ουκρανία να διορθώσει, να αποκαταστήσει και να υπερασπιστεί τις κρίσιμης σημασίας υποδομές ενέργειας και υδροδότησης», δήλωσε σήμερα Παρασκευή (4 Νοεμβρίου) υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε δημοσιογράφους.

«Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα επικεντρωθεί αυτή η ομάδα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει εξαπολύσει κύματα επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με στόχο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχουν καταστρέψει έως το 40% του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και οι ουκρανικές αρχές προειδοποιούν ότι οι κάτοικοι μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Η Μόσχα έχει παραδεχθεί ότι στοχοποιεί ενεργειακές υποδομές, αλλά αρνείται ότι επικεντρώνεται σε μη στρατιωτικούς στόχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία, όπως τη χαρακτηρίζει.

Δόθηκε περισσότερο βάρος στην ανάγκη για απάντηση και άμυνα απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Έγινε αρκετή συζήτηση για αυτό. Το ποιες χώρες έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν τα μεμονωμένα συστήματα και να το στηρίξουν αυτό ίσως δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να αμυνθεί καλύτερα απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις με drone και πυραύλους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στη Δύση έχουν κατηγορήσει τον Ιράν ότι έστειλε ‘καμικάζι’ drones στη Ρωσία που έχουν χρησιμοποιηθεί με καταστροφικά αποτελέσματα από τις ρωσικές δυνάμεις σε χτυπήματα κατά ουκρανικών υποδομών, στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Έκκληση στη Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Οι χώρες της G7 καλούν επίσης τη Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που οδεύει στη λήξη της, δήλωσε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης.

«Όλοι συμφωνούν για την ανάγκη να παραταθεί η συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο διπλωμάτης, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Μούνστερ της Γερμανίας. Διευκρίνισε ότι οι χώρες της G7 στηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να «πειστεί η Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία».

Οι εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια ξεκίνησαν και πάλι χθες, Πέμπτη, ύστερα από την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία αυτή που υπογράφηκε στα τέλη Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία, που λήγει στις 19 Νοεμβρίου, επέτρεψε την εξαγωγή 10 εκατ. τόνων σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την 1η Αυγούστου, αμβλύνοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μπορέλ: Δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια κατηγορία την Κίνα και τη Ρωσία

Οι δυτικές χώρες χρειάζεται να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, αλλά δεν πρέπει να τη βάζουν στην ίδια κατηγορία με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) στη Γερμανία.

Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των πιο πλούσιων δημοκρατιών στον κόσμο συμπίπτουν με τη μονοήμερη επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο, την πρώτη ενός ηγέτη της G7 αφότου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Είναι σαφές πως η Κίνα γίνεται πολύ πιο αποφασιστική, πολύ περισσότερο σε μια αυτοδύναμη πορεία», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

«Θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ευπάθειές μας, να ενισχύσουμε την αντοχή μας», πρόσθεσε. «Όμως προς το παρόν, πολλά κράτη μέλη έχουν μια ισχυρή οικονομική σχέση με την Κίνα και δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε την Κίνα και τη Ρωσία στο ίδιο επίπεδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ