ΚΟΣΜΟΣ

Αίσιο τέλος στο θρίλερ: Ο κινεζικός πύραυλος κατέπεσε στον Ειρηνικό

Αίσιο τέλος στο θρίλερ: Ο κινεζικός πύραυλος κατέπεσε στον Ειρηνικό
Χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα (Hu Zhixuan/Xinhua via AP)

Στον Ειρηνικό Ωκεανό κατέπεσε τελικά το κομμάτι του κινεζικού πυραύλου Long March, που είχε προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό. 

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, επικαλούμενοι επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Διοίκησης Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, ο κινεζικός πύραυλος, που είχε βάρος 23 τόνων και ύψος 10ώροφου κτήριου, κατέπεσε στον Ειρηνικό, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα.

Επρόκειτο για τμήμα του πυραύλου Long March 5B, που εκτοξεύτηκε από την Κίνα για να ολοκληρωθεί ο διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ.

Το διαστημικό «σκουπίδι» προκάλεσε έντονη ανησυχία την Παρασκευή, με την Ισπανία να κλείνει για περίπου 40 λεπτά ορισμένα σημεία του εναέριου χώρου της.

Όπως μεταδίδει το BBC, τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης και της Ίμπιζα ήταν δύο από αυτά που επηρεάστηκαν.

Τον Ιούλιο φέτος ένα άλλο τμήμα πυραύλου Long March 5B, βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε λάβει χώρα και τον Απρίλιο του 2020, όταν άλλο διαστημικό «σκουπίδι» έπεσε και πάλι στον Ινδικό Ωκεανό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τμήματα του εν λόγω πυραύλου είχαν καταπέσει και κάπου στη Δυτική Αφρική το 2020.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα, όπως μεταδίδουν οι «New York Times» και το Space.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ