ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα ετοιμάζει τη μάχη της Χερσώνας - Επιστράτευση ποινικών και απαγόρευση κυκλοφορίας

Η Μόσχα ετοιμάζει τη μάχη της Χερσώνας - Επιστράτευση ποινικών και απαγόρευση κυκλοφορίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία έχει στρατολογήσει 318.000 άτομα στις ένοπλες δυνάμεις της Grigory Sysoyev / Pool Photo via AP

Νόμο που επιτρέπει την επιστράτευση καταδικασθέντων για σοβαρά εγκλήματα υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που την ίδια στιγμή καλεί τους αμάχους να απομακρυνθούν από τη Χερσώνα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο νόμος αποκλείει εκείνους που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, κατασκοπεία ή τρομοκρατία, ανέφερε το RIA.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης την Παρασκευή (4/11) πως η Ρωσία έχει στρατολογήσει 318.000 άτομα στις ένοπλες δυνάμεις της, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στις 21 Σεπτεμβρίου ο Πούτιν ανακοίνωσε «μερική επιστράτευση» εν μέσω μιας σειράς στρατιωτικών αποτυχιών στην Ουκρανία. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως η επιστράτευση αφορούσε 300.000 εφέδρους.

Την ίδια στιγμή Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή (4/11) πως οι άμαχοι στην ουκρανική περιοχή Χερσώνα, την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προσάρτησε τον Σεπτέμβριο, πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη της σύγκρουσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το RIA, o Πούτιν είπε στη διάρκεια συνάντησης με ακτιβιστές υπέρ του Κρεμλίνου:

«Τώρα, βέβαια, εκείνοι που ζουν στη Χερσώνα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη των πιο επικίνδυνων ενεργειών, επειδή ο άμαχος πληθυσμός δεν θα πρέπει να υποφέρει».

Αξιωματούχοι τους οποίους έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στην περιοχή της Χερσώνας, μίας από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που ο Πούτιν προσάρτησε στη Ρωσία σε μια τελετή στο Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο, κάλεσαν τους αμάχους να φύγουν από το δυτικό τμήμα της περιοχής, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο διορισμένος από τους Ρώσους αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ απηθύνε εκκλήσεις μέσω βίντεο στους αμάχους να εγκαταλείψουν το τμήμα της περιοχής που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό σύντομα να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του Δνείπερου.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας

Κατόπιν αυτών, ο διορισμένος από τη Μόσχα αντικυβερνήτης της Χερσώνας έδωσε εντολή για απαγόρευση της κυκλοφορίας καθ' όλο το 24ωρο, επικαλούμενος μια ενδεχόμενη επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Telegram ο Κίριλ Στρεμούσοφ ανέφερε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι αναγκαία «προκειμένου να υπερασπιστούμε την πόλη της Χερσώνας» από τις «τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως τις αποκάλεσε.

Ο Στρεμούσοφ επανέλαβε τις προηγούμενες εκκλήσεις προς τους πολίτες να φύγουν από την πόλη της Χερσώνας, υποστηρίζοντας ότι φάλαγγες ουκρανικών οχημάτων θεάθηκαν σε περιοχές του μετώπου και ότι είναι πιθανή μια επίθεση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πλησίασαν πρόσφατα εγγύτερα στην πόλη της Χερσώνας, τη μοναδική πρωτεύουσα επαρχίας που πέρασε στα χέρια των Ρώσων μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ενώ ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία παραδέχτηκε πως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην περιοχή αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ