ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Ερντογάν-Στόλτενμπεργκ για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας

Συνάντηση Ερντογάν-Στόλτενμπεργκ για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας
Γενς Στόλτενμπεργκ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Βόσπορο Turkish Presidency via AP

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία με ζητούμενο την άρση των εμποδιών για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κατόπιν των συνομιλιών και ξενάγησης στο Βόσπορο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προχώρησε σε τυπικού χαρακτήρα ανάρτηση στο Twitter, στην οποία αναφέρει ότι ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη ζωτικής σημασίας συμβολή του στη διατήρηση ισχύος της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Ως προς το «καυτό» ζήτημα της απειλής βέτο που επί μήνες κραδαίνει ο Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει στην ανάρτησή του πως συζητήθηκε η οριστικοποίηση της εισδοχής των δύο σκανδιναβικών χωρών, επισημαίνοντας πως η ένταξή τους θα καταστήσει τη Συμμαχία ισχυρότερη.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας ανήρτησε επίσης στο Twitter φωτογραφίες των Γενς Στόλτενμπεργκ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις συζύγους τους, καθώς και στιγμιότυπα από τις συνομιλίες.

Δεν υπήρξαν άμεσα ανακοινώσεις από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τη συνάντηση.

Στόλτενμπεργκ καλεί Τουρκία να ξεμπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας

Σαφές και ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που κόμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προς την Τουρκία αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κατά τις συνομιλίες του χθες, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

«Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός στη Μόσχα» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος κραδαίνει από τα μέσα Μαΐου την απειλή βέτο στην ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού, που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Άγκυρα.

«Κατανοώ τις ανησυχίες σας», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει «περισσότερη εμπιστοσύνη» στη νέα σουηδική κυβέρνηση.

«Είχαμε ελάχιστες ελπίδες με την προηγούμενη κυβέρνηση της Σουηδίας, αλλά η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα», είπε, επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον «μετά από πρόσκληση του προέδρου μας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν θα επικυρώσει την ένταξη των δυο χωρών όσο δεν τηρούνται τα αιτήματα έκδοσης που διατύπωσε η Άγκυρα.

Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη -από τα 30- της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα.

Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ