ΚΟΣΜΟΣ

Δυσκολίες στην παράταση των κυρώσεων για την Ρωσία βλέπει ο Στάινμαγιερ

Δυσκολίες στην παράταση των κυρώσεων για την Ρωσία βλέπει ο Στάινμαγιερ
REUTERS/Fabrizio Bensch

Μια συμφωνία για την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με την λήξη των υπαρχόντων στις 31 Ιουλίου, έχει καταστεί δυσκολότερη, λόγω της αυξανόμενης αντίθεσης από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας είχαν εισαχθεί για ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2014 ως απάντηση στην ουκρανική κρίση και παρατάθηκαν δύο φορές το 2015.

«Γνωρίζουμε ότι η αντίσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει αυξηθεί,» δήλωσε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Λιθουανίας BNS.

«Θα είναι πολύ δυσκολότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά να βρεθεί κοινό έδαφος σε αυτό το ζήτημα».

Η Γερμανία επιθυμεί να διατηρήσει τις κυρώσεις μέχρι να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η συμφωνία του Μίνσκ, τόσο από την Ρωσία όσο κι από την Ουκρανία, είπε ο Στάινμαγιερ.

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την απόσχιση της Κριμαίας και τον ρόλο της Ρωσίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Το μπλοκ των 28 θα πρέπει να ψηφίσει ομόφωνα την διατήρηση των κυρώσεων ωστόσο οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών θέτουν σε δοκιμασία την ενιαία στάση απέναντι στην Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα, διπλωμάτες και αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters, ότι η Ε.Ε. προσανατολίζεται στην ανανέωση των κυρώσεων, οι οποίες όμως αναμένεται να είναι περιορισμένες και βραχυπρόθεσμες.

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία περιλαμβάνονται στις χώρες που διατηρούν επιφυλάξεις στην ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ