ΚΟΣΜΟΣ

Σάνα Μαρίν: Αθώα για τα πάρτι με φίλους - «Δεν παραμέλησε τα καθήκοντά της»

Σάνα Μαρίν: Αθώα για τα πάρτι με φίλους - «Δεν παραμέλησε τα καθήκοντά της»
Η 36χρονη υπερασπίστηκε τον εαυτό της, μετά τις δεκάδες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η συμπεριφορά της κας Μάριν υπονόμευσε τη «φήμη και την ασφάλεια» της Φινλανδίας (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο τον Αύγουστο που την έδειχνε να διασκεδάζει με φίλους της σε πάρτι.

Η 36χρονη υπερασπίστηκε τον εαυτό της, μετά τις δεκάδες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η συμπεριφορά της κας Μάριν υπονόμευσε τη «φήμη και την ασφάλεια» της Φινλανδίας.

Όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης Τουόμας Πόιστι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κα Μαρίν δεν είχε παραμελήσει τα καθήκοντά της ως πρωθυπουργός.

«Δεν υπήρχε λόγος να υποπτευόμαστε την πρωθυπουργό για παράνομη συμπεριφορά κατά την άσκηση των καθηκόντων της ή για αμέλεια των επίσημων καθηκόντων της», είπε μετά από επίσημη έρευνα, σύμφωνα με το BBC.

Η Σάνα Μάριν έκανε τεστ ναρκωτικών «για να ξεκαθαρίσει τυχόν αμφιβολίες», καθώς κάποια σχόλια που ακούστηκαν στο βίντεο αναφέρονταν σε ναρκωτικά. Το τεστ βγήκε αρνητικό. Όπως είπε η πρωθυπουργός, το βίντεο γυρίστηκε σε «ιδιωτικούς χώρους» όπου είχε περάσει «ένα βράδυ με φίλους».

Ερωτηθείσα για το βίντεο, είπε στους δημοσιογράφους: «Είμαι άνθρωπος. Και μερικές φορές λαχταράω τη χαρά, το φως και τη διασκέδαση ανάμεσα σε αυτά τα σκοτεινά σύννεφα».

Το περιστατικό οδήγησε πολλές γυναίκες να υποστηρίξουν την Σάνα Μαρίν. Στη Φινλανδία, γυναίκες άρχισαν να ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με τις ίδιες να χορεύουν σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Η κυρία Μάριν ευχαρίστησε δημόσια τη Χίλαρι Κλίντον, αφού η Αμερικανίδα πολιτικός της είπε «να συνεχίσει να χορεύει».

Με την άνοδό της στην εξουσία το 2019, η Σάνα Μαρίν έγινε η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός στον κόσμο σε ηλικία 34 ετών. Θεωρείται ως αριστερή που υποστηρίζει σθεναρά το σύστημα πρόνοιας της Φινλανδίας. Η πανδημία του Covid και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθόρισαν τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας της. Παράλληλα, επιβλέπει την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την αύξηση της δημόσιας υποστήριξης για να γίνουν μέλη της δυτικής αμυντικής συμμαχίας ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας.

Αναμένεται να συμμετάσχει με άλλους παγκόσμιους ηγέτες στο COP27 στην Αίγυπτο την επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ