ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Ιράν παραδέχθηκε πως έδωσε drones στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Ιράν παραδέχθηκε πως έδωσε drones στη Ρωσία
Τα drones-καμικάζι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου (Ukrainian military's Strategic Communications Directorate via AP, File)

Η ιρανική κυβέρνηση παραδέχτηκε για πρώτη φορά το Σάββατο (5 Νοεμβρίου) ότι είχε στείλει περιορισμένο αριθμό drones στη Ρωσία τους μήνες πριν από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν έρχεται μετά από προηγούμενες αρνήσεις της Τεχεράνης ότι είχε προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για χρήση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν το έχει και δεν θα το κάνει». Ο Αμιραμπντολαχιάν δεν είπε εάν τα drones που παραδόθηκαν στη Μόσχα ήταν του τύπου που μεταφέρουν εκρηκτικά.

«Ορισμένες δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι βοηθά τον πόλεμο στην Ουκρανία παρέχοντας drones και πυραύλους στη Ρωσία. Το κομμάτι που αφορά τους πυραύλους είναι εντελώς λάθος. Το κομμάτι για τα drones είναι σωστό, όντως παρείχαμε περιορισμένο αριθμό drones στη Ρωσία τους μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο Αμιραμπντολαχιάν σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

Τα drones-καμικάζι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου. Είναι σε θέση να κάνουν κύκλους για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή που προσδιορίζεται ως πιθανός στόχος και να χτυπούν μόνο όταν εντοπιστεί ένα εχθρικό στοιχείο.

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ολόκληρη την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, χτυπώντας ζωτικής σημασίας αστικές υποδομές και σπέρνοντας τον τρόμο σε ουκρανικές πόλεις μακριά από τις πρώτες γραμμές του πολέμου. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι κατέρριψαν περισσότερα από 300 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αξιωματούχοι από μια δυτική χώρα που παρακολουθεί στενά το οπλικό πρόγραμμα του Ιράν είπαν επίσης στο CNNi ότι το Ιράν ετοιμάζεται να στείλει περισσότερα επιθετικά drones, μαζί με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς εδάφους-εδάφους, στη Ρωσία για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η τελευταία αποστολή όπλων από το Ιράν στη Ρωσία περιελάμβανε περίπου 450 drones, δήλωσαν αξιωματούχοι, τα οποία οι Ρώσοι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για θανατηφόρα χτυπήματα στην Ουκρανία.

Ο Αμιραμπντολαχιάν ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία για να επανεξετάσει τα στοιχεία ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο.

«Συμφωνήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να μας παράσχουν οποιαδήποτε έγγραφα έχουν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι μια ιρανική αντιπροσωπεία είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με Ουκρανούς αξιωματούχους στην Ευρώπη για να συζητήσουν το θέμα, αλλά ότι η συγκέντρωση ακυρώθηκε από το Κίεβο.

«Είχαμε ένα τέτοιο ραντεβού πριν από δύο εβδομάδες σε μια ευρωπαϊκή χώρα, μια στρατιωτική και πολιτική αντιπροσωπεία πήγε σε αυτήν την ευρωπαϊκή χώρα, αλλά δυστυχώς την τελευταία στιγμή η ουκρανική αντιπροσωπεία δεν παρευρέθηκε λόγω πιέσεων από τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τη Γερμανία», πρόσθεσε ο Αμιραμπντολαχιάν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα την περασμένη εβδομάδα και συμφώνησαν να αφήσουν το Ιράν να εξετάσει οποιαδήποτε στοιχεία έχει η Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

«Φυσικά, εάν αποδειχθεί ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, δεν θα μείνουμε αδιάφοροι σε αυτό το θέμα», είπε ο Αμιραμπντολαχιάν.

«Η θέση μας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο, να επιστρέψουμε τα μέρη στις διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουμε τους εκτοπισμένους στα σπίτια τους», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ