ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τραυματίες και ζημιές από το χτύπημα ανεμοστροβίλων στις νότιες πολιτείες

ΗΠΑ: Τραυματίες και ζημιές από το χτύπημα ανεμοστροβίλων στις νότιες πολιτείες
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε εκδώσει προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους σε περιοχές του Τέξας, της Οκλαχόμα και του Αρκάνσας AP Foto/Butch Dill (Φωτογραφία αρχείου)

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν μετά από ανεμοστρόβιλους που έπληξαν το Τέξας, την Οκλαχόμα και το Αρκάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αργά την Παρασκευή, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στο βόρειο Τέξας, κοντά στα σύνορα με την Οκλαχόμα, περίπου 50 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Λαμάρ μετά από ανεμοστρόβιλο το απόγευμα της Παρασκευής.

«Δέκα άνθρωποι νοσηλεύονται στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο του Παρισιού, δύο σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση», ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook. «Δεν υπάρχουν θύματα αυτή τη στιγμή».

Ο δικαστής της κομητείας Λαμάρ, Μπράντον Μπελ κήρυξε καταστροφή για την κομητεία, πρόσθεσε. «Υπήρξαν αρκετές ζημιές και κάποιοι τραυματισμοί», είπε στο CNNi ο αστυφύλακας της κομητείας Λαμάρ Τράβις Ρόουντς.

Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα Κέβιν Στιτ είπε ότι προσεύχεται για τους κατοίκους της Οκλαχόμα που επλήγησαν από τους ανεμοστρόβιλους, οι οποίοι έπληξαν πολλές κομητείες.

Ομάδες έρευνας και διάσωσης και γεννήτριες κατευθύνθηκαν στην περιοχή Idabel, μια πόλη περίπου 7.000 κατοίκων στη νοτιοανατολική Οκλαχόμα, έγραψε στο Twitter.

«Καταιγίδες έπληξαν μεταξύ άλλων τις κομητείες Bryan, Choctaw και Le Flore. Πρόσθετες πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε εκδώσει προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους σε περιοχές του Τέξας, της Οκλαχόμα και του Αρκάνσας.

Οι ανεμοστρόβιλοι είναι ένα συχνό και συχνά καταστροφικό καιρικό φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις πολιτείες Great Plains του Κάνσας, της Οκλαχόμα και του Τέξας να έχουν πληγεί περισσότερο.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, δεκάδες καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι έπληξαν πέντε πολιτείες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας τουλάχιστον 79 νεκρούς στο Κεντάκι, με θύματα να καταγράφονται επίσης στο Τενεσί, το Αρκάνσας, το Μιζούρι και το Ιλινόις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ