ΚΟΣΜΟΣ

Το Βελιγράδι δεν αποδέχεται το γαλλογερμανικό σχέδιο για το Κόσοβο

Το Βελιγράδι δεν αποδέχεται το γαλλογερμανικό σχέδιο για το Κόσοβο
Το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου βασίζεται στo μοντέλο των δύο Γερμανιών το 1972 (AP Photo/Bojan Slavkovic)

Απορρίπτει το Βελιγράδι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε προχθές, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Δεν μας παρέχει καν την ευκαιρία να συζητήσουμε, αφού ξεκινά με βάση την διαπίστωση ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε», δήλωσε στην εφημερίδα Vecernje Novosti ο Ίβιτσα Ντάτσιτς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας εκτίμησε ότι η τελική λύση για το Κόσοβο δεν θα είναι ιδεώδης ούτε για το Βελιγράδι ούτε και για την Πρίστινα, ωστόσο «η σερβική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει ότι μέσα από τον διάλογο θα γίνουν σεβαστά σημαντικά εθνικά συμφέροντα».

Σημειώνεται ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου βασίζεται στo μοντέλο των δύο Γερμανιών το 1972, όταν οι δύο χώρες έγιναν αμφότερες μέλη του ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση.

Βάσει του σχεδίου αυτού, ζητείται από την Σερβία να επιτρέψει την ένταξη του Κοσόβου στο ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς με αντάλλαγμα την επίσπευση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και οικονομικά οφέλη.

Σημειώνεται ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί γερμανο-γαλλικού σχεδίου για την διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Ο Σολτς δήλωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. «Ας το κάνουμε λοιπόν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα τόνισε από την πλευρά του ότι «πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου» και κάλεσε τις ηγεσίες των δύο πλευρών «να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν την πρόταση», την οποία χαρακτήρισε «πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο για το Κόσοβο και τη Σερβία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ