ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Το Κίεβο σχεδιάζει πλήρη εκκένωση υπό τον φόβο ολικού μπλακ-άουτ

NYT: Το Κίεβο σχεδιάζει πλήρη εκκένωση υπό τον φόβο ολικού μπλακ-άουτ
H ουκρανική πρωτεύουσα ετοιμάζει 1.000 καταφύγια θέρμανσης που θα μπορούν επίσης να προστατεύσουν τους αμάχους από τους ρωσικούς πυραύλους AP Photo/Andrew Kravchenko

Με το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας να έχει υποστεί ζημιά ή να έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, αξιωματούχοι στο Κίεβο φέρονται να σχεδιάζουν την εκκένωση των περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων, στην περίπτωση ενός ολικού μπλακ-άουτ.

Για να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση του δικτύου, η εθνική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε χθες, Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ότι θα συνεχίσει να επιβάλλει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε επτά περιοχές.

Η τεράστια πίεση στην ικανότητα της Ουκρανίας να παρέχει ρεύμα είναι αποτέλεσμα του μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές. Μια τακτική, στην οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει καταφύγει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επειδή τα στρατεύματά του έχουν υποστεί επανειλημμένες ήττες στο πεδίο της μάχης, αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα ρωσικά πλήγματα έχουν προκαλέσει νέα ταλαιπωρία στους πολίτες της Ουκρανίας και ανάγκασαν τους αξιωματούχους να αναλογιστούν την πιθανότητα μιας περαιτέρω δεινής εξέλιξης, που θα τους καταστήσει ανίκανους να παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει τέτοιες επιθέσεις, μπορεί να χάσουμε ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρισμού», δήλωσε ο Ρομάν Τκατσούκ, διευθυντής ασφαλείας της κυβέρνησης του Κιέβου, σε συνέντευξή του στους NYT.

Αξιωματούχοι της ουκρανικής πρωτεύουσας έχουν ενημερωθεί για την πιθανότητα να έχουν προειδοποίηση μόλις 12 ωρών για το ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Εάν η κατάσταση φτάσει σε αυτό το σημείο, θα αρχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες και να τους ζητάμε να φύγουν» είπε ο Τκατσούκ.

«Προς το παρόν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεγάλος αριθμός αμάχων εγκαταλείπουν το Κίεβο. Αλλά αυτό θα αλλάξει ραγδαία, στην περίπτωση που οι υπηρεσίες καταρρεύσουν. Αν δεν υπάρχει ρεύμα, δεν θα υπάρχει νερό, κλπ», συμπλήρωσε.

«Για τον λόγο αυτόν, επί του παρόντος η κυβέρνηση και η διοίκηση της πόλης λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία του συστήματος τροφοδοσίας μας» συνέχισε.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η ουκρανική πρωτεύουσα ετοιμάζει 1.000 καταφύγια θέρμανσης που θα μπορούν επίσης να προστατεύσουν τους αμάχους από τους ρωσικούς πυραύλους. Τα περισσότερα βρίσκονται εντός εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, αλλά οι αρχές ζήτησαν να μην αναφέρονται οι ακριβείς τοποθεσίες τους για να μην γίνουν εύκολοι στόχοι.

Όταν η Ρωσία εκτόξευσε το τελευταίο της μπαράζ με περισσότερους από 50 πυραύλους Cruz τη Δευτέρα, οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Αλλά αυτοί που πέρασαν έπληξαν εργοστάσια και υποσταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, στερώντας αμέσως το ρεύμα από χιλιάδες ανθρώπους.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, ένα άλλο ρωσικό χτύπημα έπληξε μια εγκατάσταση που διαχειρίζεται η εταιρεία που διανέμει ρεύμα. Ήταν η 12η ενεργειακή εγκατάσταση που χτυπήθηκε τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Σε όλη την πόλη, μηχανικοί εργάζονταν για να επισκευάσουν την κατεστραμμένη ηλεκτρική υποδομή, παρόλο που δεν είχαν εύκολο τρόπο να αποκτήσουν τον εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που θα χρειαστεί για την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου.

Η εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, Ukrenergo, επιβεβαίωσε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου την ανάγκη να συνεχιστούν τα κυλιόμενα μπλακ-άουτ, λέγοντας ότι είναι απαραίτητα για «μείωση του φορτίου στα δίκτυα, διασφάλιση βιώσιμης εξισορρόπησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και αποφυγή επαναλαμβανόμενων ατυχημάτων μετά την καταστροφή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από ρωσικούς πυραύλους και επιθέσεις με drone».

Οι διακοπές θα επηρεάσουν το Κίεβο και τα περίχωρά του, καθώς και τις περιοχές Τσερνιχίφ, Τσερκάσι, Χάρκοβο, Πολτάβα, Σούμι και Ζιτομίρ, σύμφωνα με την Ukrenergo.

Από την πλευρά τους, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, έχουν εντείνει τις δεσμεύσεις τους να παράσχουν στη χώρα περισσότερη αεράμυνα, ενώ περίπου 500 ηλεκτρογεννήτριες έχουν σταλεί στην Ουκρανία από 17 χώρες της ΕΕ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις.

Αλλά όλα αλλάζουν στην πράξη, καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης παρέμειναν μέχρι στιγμής αταλάντευτοι.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε -κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο- ότι η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην Ουκρανία θα συνεχιστεί «αταλάντευτη» και μετά τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.

«Είμαι βέβαιος ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα είναι ακλόνητη», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους σε μια αίθουσα συνεδριάσεων με σάκους άμμου στο προεδρικό γραφείο, ανακοινώνόντας παράλληλα ένα νέο πακέτο βόηθειας προς το Κίεβο.

Οι νέες δεσμεύσεις του Πενταγώνου δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η απειλή που αποτελεί η Ρωσία για την Ουκρανία και τους γείτονές της θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια, όπως σημείωσαν νυν και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι η χώρα του είχε στείλει οπλισμένα drones στη Ρωσία, αν και είπε ότι είχαν παραδοθεί πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, αλλά ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξαπολύσει θανατηφόρα πλήγματα που έχουν προκαλέσει όλεθρο στις ουκρανικές πόλεις, σύμφωνα με Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους.

Το Ιράν από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι έστειλε drones στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία και το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε ιρανικά drones για να επιτεθεί σε αμάχους. Ωστόσο, εντείνονται οι διεθνείς εκκλήσεις για λογοδοσία του Ιράν καθώς η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες θανατηφόρες επιθέσεις κατά αμάχων.

*Με πληροφορίες από New York Times

ΔΗΜΟΦΙΛΗ