ΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ "κυνηγάνε" τους σεισμούς με το Twitter

Επιστήμονες στις ΗΠΑ "κυνηγάνε" τους σεισμούς με το Twitter

Όταν συμβαίνει ένας σεισμός, οι Αμερικανοί επιστήμονες που εργάζονται για την κυβέρνηση λαμβάνουν μία 60 δευτερολέπτων ειδοποίηση από έναν "βοηθό", το twitter. Ap;o to 2009 οι σεισμολόγοι στο Αμερικανικό Γεωολογικό Ινστιτούτο έκαναν συμφωνία με την εταιρεία στα σόσιαλ μίντια. 

Όλα βασίζονται στους χρήστες του δημοφιλούς μέσου. Εάν κάποιος "τουιτάρει" την λέξη "σεισμός", ακόμα και εάν είναι σε επτά διαφορετικές γλώσσες, βοηθά τους Αμερικανούς επιστήμονες να καταγράψουν καλύτερα το φαινόμενο.

Ονομάζεται Tweet Emergency Dispatch. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιέγραψε το πρόγραμμα σε ανάρτηση σε μπλογκ στο διαδίκτυο την Τετάρτη και η κυβερνητική ομάδα των σεισμολόγων των ΗΠΑ το επιβεβαίωσαν στο CNNMoney.

Λειτουργεί ως εξής:

Το γεωλογικό ινστιτούτο πληρώνει το Twitter για να μπει στα δεδομένα του. Ειδικό πρόγραμμα αυτόματα ξεχωρίζει τα "τιτιβίσματα" 316 εκατ. χρηστών. Όταν ξαφνικά, πολλοί χρήστες σε συγκεκριμένη περιοχή ξεκινούν και στέλνουν μηνύματα για σεισμούς οι ερευνητές μπαίνουν σε κατάσταση συναγερμού.

"Δεν είναι επαναστατική αλλαγή σε αυτό που κάνουμε, αλλά μας δίνει τα εξτρά λεπτά που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε", είπε ο σεισμολόγος Paul Earle.

Αυτά τα έξτρα στοχεία από τα τουίτς βοηθάνε τους επιστήμονες να αντιληφθούν έναν σεισμό που δεν κατάλαβαν οι αισθητήρες ή, άλλες φορές, αναφέρουν σεισμό σε περιοχές που δεν υπάρχουν καθόλου αισθητήρες.

Να σημειωθεί πως το Εθνικό Κέντρο Σεισμικής Δραστηριότητας στο Γκόλντεν του Κολοράντο διαθέτει 2.000 σεισμούς, αλλά μόνο πε΄ριπου οι μισοί από αυτούς είναι έξω από τις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, τον προηγούμενο χρόνο, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν σεισμό 5 βαθμών. Αμέσως σήμανε συναγερμός αλλά μέσω του twitter οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι υπήρξε λάθος, ο σεισμός δεν είχε γίνει ποτέ.

"Αυτό είναι το θέμα. Τα στοιχεία από το twitter μας δίνουν δεύτερο έλεγχο".

Όπως είναι εύλογα κατανοητό, τα πιο σχετικά "τιτιβίσματα" είναι γραμμένα έτσι ώστε να δίνεται κατευθείαν η ουσία. κατά τη διάρκεια πολύ δυνατών σεισμών οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να γράφουν πολλά λόγια.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει μάθει να ψάχνει και συγκεκριμένες λέξεις. Οι ισπανόφωνοι χρησιμοποιούν την λέξη "terremoto" για τους μεγάλους σεισμούς και την λέξη "temblor" για μιρκότερους.

Όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την Χιλή...μέσα σε ένα λεπτό 14 άνθρωποι το είχαν ανεβάσει στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης.

Η προσπάθεια των Αμερικανών επιστημόνων είναι τώρα να ανακατευθύνουν ξανά τα ποσταρίσματα με τους σεισμογράφους. Βασικά θέλουν να βρουν έναν τρόπο και να τα συνδέσουν, μόλις οι πολίτες νιώσουν το κούνημα να ξεκινήσουν και να γράφουν.