ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Όχι» στην αποβίβαση ανδρών από τα σκάφη διάσωσης μεταναστών

Ιταλία: «Όχι» στην αποβίβαση ανδρών από τα σκάφη διάσωσης μεταναστών
Οι οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών τονίζουν ότι όλοι οι επιβάτες τους είναι ευάλωτοι μετά τη διάσωσή τους στη θάλασσα και ότι αξίζουν ένα ασφαλές λιμάνι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο Severine Kpoti/Mission Lifeline Via AP

Η κυβέρνηση της Τζόρζτια Μελόνι επιτρέπει την αποβίβαση μόνο «ευάλωτων» μεταναστών στα λιμάνια της Ιταλίας.

Ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ματίας Τζιλ, δήλωσε ότι «μετά από παραμονή στην θάλασσα και την φυλάκιση σε απάνθρωπα κέντρα κράτησης της Λιβύης, όλοι οι διασωθέντες που βρίσκονται στο Geo Barents δικαιούνται να κατέβουν στην ξηρά».

Στο μεταξύ, στα ανοικτά του λιμανιού της Κατάνης βρίσκονται άλλα δυο πλοία, το Rise Above και το Ocean Viking, τα οποία πραγματοποίησαν επίσης επιχειρήσεις διάσωσης ναυαγών.

Η γραμμή της κυβέρνησης Μελόνι, όμως, είναι ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η αποβίβαση σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στα πλοία των ΜΚΟ αλλά μόνον σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, στα ανήλικα και στις γυναίκες.

Η νέα αυτή τακτική εφαρμόσθηκε και με τους επιβαίνοντες στο πλοίο Ηumanity 1, το οποίο έφτασε στο λιμάνι της Κατάνης, την περασμένη νύχτα. Τελικά επετράπη η αποβίβαση σε 145 ανθρώπους ενώ σε 34 άνδρες απαγορεύθηκε να εγκαταλείψουν το πλοίο.

Οι ιταλικές αρχές, σύμφωνα με τον Τύπο, ετοιμάζονται να ζητήσουν από το Humanity 1 να εξέλθει από το λιμάνι. Όμως ο κυβερνήτης του δήλωσε ήδη ότι δεν πρόκειται να το πράξει, διότι το σημείο αναφοράς του είναι το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες του.

Τόσο η SOS Humanity όσο και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες δήλωσαν ότι όλοι οι επιβάτες τους είναι ευάλωτοι μετά τη διάσωσή τους στη θάλασσα και ότι αξίζουν ένα ασφαλές λιμάνι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η SOS Humanity δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταθέσει αστική αγωγή στην Κατάνη για να διασφαλίσει ότι και οι 35 επιζώντες του πλοίου θα έχουν πρόσβαση σε επίσημες διαδικασίες ασύλου στη στεριά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τόνισαν ότι «μια επιχείρηση διάσωσης θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο όταν όλοι οι επιζώντες έχουν αποβιβαστεί σε ασφαλές μέρος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ