ΚΟΣΜΟΣ

Σύνδεση της εργασιομανίας με ψυχικές διαταραχές

Σύνδεση της εργασιομανίας με ψυχικές διαταραχές
REUTERS/Staff

Νέα μελέτη δείχνει ότι η εργασιομανία ενδέχεται να συνδέεται με ψυχικές διαταραχές.

Ακαδημαϊκοί από το Μπέργκεν της Νορβηγίας, του Πανεπιστημίου Trent του Νότινγχαμ και της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ, υποστηρίζουν, σε κοινή μελέτη, ότι υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ «του ανεξέλεγκτου κινήτρου εργασίας» και αναγνωρισμένων καταστάσεων όπως το άγχος και η κατάθλιψη, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η υπερκινητικότητα και ψυχαναγκαστικές τάσεις. Οι τεχνολογίες που πλέον έχουμε όλοι διαθέσιμες στα χέρια μας μέσω των κινητών συσκευών καταργούν τα όρια που κάποτε υπήρχαν στον χώρο και το χρόνο και αν τις αξιοποιήσουμε στην εργασία, «έχουν τη δυνατότητα να διευκολύνουν και να ενισχύσουν τις τάσεις της εργασιομανίας», αναφέρουν οι FT.

Γιατροί προειδοποιούν ότι τα πραγματικά και οδυνηρά προβλήματα προκαλούνται από την εργασία χωρίς ψυχαγωγία. «Κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να μετατραπεί σε ασθένεια», δηλώνει ο καθηγητής Κρις Ντόουρικ (Chris Dowrick) του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ. Όπως προειδοποιεί ο Δρ. Ντόουρικ, «υπάρχει αυτή η τάση που έχουμε ως άνθρωποι, να κάνουμε το θύμα, εξαιτίας της πραγματικότητας που βιώνουμε στη ζωή, μέρος της οποίας είναι και η εργασία».

Ο Φρανκ Φουρέντι (Frank Furedi), είναι κοινωνιολόγος που τάσσεται εναντίον της «κουλτούρας του θύματος», και πηγαίνει πιο μακριά: «Δεν είμαστε πραγματικά άνετοι με την σκληρή δουλειά. Θα πρέπει να είσαι λίγο παράξενος για να παίρνεις δουλειά στο σπίτι. Αλλά η εργασία μπορεί να μετασχηματίσει τη ζωή σας. Στην πραγματικότητα, αν ζείτε για τη δουλειά σας, με υγιές τρόπο, είναι κάτι θαυμάσιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ