ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Ανοίγουν ξανά τα σχολεία στο Νέο Δελχί - Είχε σκοτεινιάσει ο ουρανός λόγω ρύπανσης

Ινδία: Ανοίγουν ξανά τα σχολεία στο Νέο Δελχί - Είχε σκοτεινιάσει ο ουρανός λόγω ρύπανσης
Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας βλέπουν έναν ομιχλώδη, γκρι ουρανό AP Photo/Shonal Ganguly

Ανοίγουν και πάλι τα σχολεία στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, μετά τους περιορισμούς που επέβαλλαν οι αρχές για τα υψηλά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Πιο συγκεκριμένα, τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν και πάλι αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη, (9/11) αφού θα αρθούν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί και σε συγκεκριμένες εργασίες στον κατασκευαστικό κλάδο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πλέον τα επίπεδα της μόλυνσης βελτιώθηκαν και από την κατηγορία «σοβαρή» υποχώρησαν στην κατηγορία «πολύ κακή».

Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας βλέπουν έναν ομιχλώδη, γκρι ουρανό.

AP22308231151493.jpg
Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας βλέπουν έναν ομιχλώδη, γκρι ουρανόAP Photo

Κάθε χειμώνα ο αέρας είναι πιο κρύος και μια κιτρινωπή και τοξική ομίχλη που τροφοδοτείται από τα νέφη από τις καύσεις στο ύπαιθρο γεωργικών υπολειμμάτων, τις εκπομπές από τη βιομηχανία και τις οδικές μεταφορές, καλύπτει την πόλη αυτή των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σήμερα ο δείκτης ποιότητας του αέρα σχεδόν σε όλους τους σταθμούς παρακολούθησης της πόλης ήταν μεταξύ 300 και 400 στην κλίμακα ή αλλιώς στην κατηγορία «πολύ κακή», πράγμα που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, όπως επθισημαίνουν οι ειδικοί. Ωστόσο, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα υπήρξε βελτίωση καθώς ο ίδιος δείκτης ήταν 400-500 και ανήκε στην κατηγορία, «σοβαρό».

AP22308231157809.jpg
Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας βλέπουν έναν ομιχλώδη, γκρι ουρανόAP Photo

Την ίδια ώρα «άλλαξαν οι οδηγίες για την τηλεργασία και τα γραφεία λειτουργούν από σήμερα σε πλήρη χωρητικότητα», είπε στους δημοσιογράφους ο τοπικός υπουργός περιβάλλοντας Γκόπαλ Ράι.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική και οι πολιτειακές κυβερνήσεις επέβαλαν το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, απαγόρευσαν την είσοδο των ντιζελοκίνητων οχημάτων που μετέφεραν μη απαραίτητα αγαθά και ανέστειλαν τις περισσότερες εργασίες κατασκευών και κατεδάφισης στην περιοχή της πρωτεύουσας, του Νέου Δελχί.

Όπως είπε ο Ράι, εξακολουθούν να απαγορεύονται τα έργα κατεδάφισης και κατασκευών, αλλά θα επιτρέπονται τα δημόσια έργα που συνδέονται με τους αυτοκινητοδρόμους.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Συστήματος Ποιότητας του Αέρα και Πρόβλεψης και Έρευνας του Καιρού, η ποιότητα του αέρα πιθανόν να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ