ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τι πιστεύουν οι Ρεπουμπλικάνοι για τον Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: Τι πιστεύουν οι Ρεπουμπλικάνοι για τον Ντόναλντ Τραμπ
O τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια AP Photo/Jacqueline Larma

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι μόνο η αρχή για την δύσκολη μάχη της επόμενης διετίας μέχρι τις Προεδρικές του 2024.

Είναι ξεκάθαρο στους Δημοκρατικούς, αλλά και στους ουδέτερους εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, πως βασικός στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι η επιστροφή στο απόλυτο πολιτικό προσκήνιο με κάθε τρόπο.

Δεν είναι μόνο η επανεμφάνιση του κόκκινου καπέλου στο κεφάλι του πρώην Προέδρου με το μήνυμα «Make America Great Again», ούτε και η παρουσία του σε προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων Ρεπουμπλικάνων σε κρίσιμες πολιτείες. Είναι κυρίως όσα δεν ακούγονται και δεν φαίνονται.

Μετά την ήττα στις εκλογές του 2020 ο Τραμπ φαίνεται να έθεσε ως μοναδικό στόχο και νέα προσωπική του κορυφή την επιστροφή στο οβάλ γραφείο. Ανακοινώσεις για υποψηφιότητα δεν είναι νομικά εύκολο να κάνει όσο οι εταιρείες, η οικογένειά του και ο ίδιος ερευνώνται από τις ομοσπονδιακές αρχές για απάτη.

Το βασικό ερώτημα όμως παραμένει ένα και είναι ανεξάρτητο από τις διαθέσεις του Τραμπ: «Πόσο Τραμπ αντέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι;»

Πρόσφατη δημοσκόπηση για το αμερικανικό δίκτυο NBC έδειξε πως στο συγκεκριμένο ερώτημα το εκλογικό σώμα δεν επιθυμεί την επιστροφή που ο πρώην Πρόεδρος ονειρεύεται αλλά κυρίως δεν ταυτίζεται με την «φιλοσοφία» του Τραμπ. Αναλυτικότερα το 62% των Ρεπουμπλικανών βάζει πρώτα το κόμμα και τις αρχές του και μετά τον πρώην Πρόεδρο. Το 30% των μελών του κόμματος εμφανίζονται ως υποστηρικτές του Τραμπ και δηλώνουν πως συμφωνούν ακόμη και με τις πιο ακραίες απόψεις του. Μόλις το 4% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν πως στην «καρδιά» τους ο Τραμπ και το κόμμα έχουν την ίδια θέση…

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο κομμάτι της έρευνας του NBC είναι πως σε όλες τις μετρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια η δημοτικότητα του Τραμπ εντός του κόμματος και κυρίως στο αμιγώς πολιτικό πυρήνα είναι φθίνουσα. Τον Αύγουστο του 2021 το 50% δήλωνε πως το κόμμα είναι πριν τον Πρόεδρο και το 40% δήλωνε πως ο Τραμπ ήταν «uber alles». Παρά τις πτωτικές τάσεις πάντως ο πρώην Πρόεδρος διατηρεί εξαιρετικά υψηλά ποσοστά δημοτικότητας ανάμεσα στα μέλη του συντηρητικού πολιτικού στρατοπέδου.

Ο ίδιος θέτοντας εαυτόν στην προβολή συγκεκριμένων υποψηφίων και ειδικά στην πολιτεία της Πενσιλβάνια που πέρα από παραδοσιακό «κάστρο» των Δημοκρατικών είναι και η εκλογική περιφέρεια του Μπάιντεν δίνει το στίγμα του. Πιθανότατα δεν θέλει απλά να δημιουργήσει θόρυβο. Αυτό που επιδιώκει είναι η επιστροφή με οποιονδήποτε τρόπο.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η ατάκα του νυν Προέδρου, Τζο Μπάιντεν την Κυριακή (06/11): «Τέτοια πόλωση και διχασμό η χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου». Κι αυτή την φορά ίσως να μην είναι υπερβολικό το σχήμα που χρησιμοποίησε…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ