ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν προς Νετανιάχου: Ισχυρότερη από ποτέ η συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ

Μπάιντεν προς Νετανιάχου: Ισχυρότερη από ποτέ η συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ
Ο Τζο Μπάιντεν, τότε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ το 2016 AP Photo / Michael Sohn, File

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνεχάρη τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ, λέγοντας -σύμφωνα με ανάρτηση του τελευταίου στο Twitter- ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Από την πλευρά του, ο νικητής των ισραηλινών εκλογών είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι μπορούν «να επιτύχουν περισσότερες ειρηνευτικές συμφωνίες και να αντιμετωπίσουν την απειλή της ιρανικής επιθετικότητας».

Το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Νετανιάχου στην πρωθυπουργία, εξομάλυνε τις σχέσεις του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση της τελευταίας τετραετίας στο Ισραήλ επιβεβαίωσε την επιστροφή του Νετανιάχου στην εξουσία, με τη στήριξη υπερεθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων.

Επαναβεβαιώνουν οι ΗΠΑ τη δέσμευση στη λύση των δύο κρατών

Τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ στη λύση των δύο κρατών επανέλαβε, εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (4/11) την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται να σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο τέως πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει σταματήσει εδώ και καιρό να δηλώνει την υποστήριξή του στη λύση των «δύο κρατών», που προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματός του στον Μαχμούντ Αμπάς, ο Άντονι Μπλίνκεν «επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη δέσμευση (των Ηνωμένων Πολιτειών) σε μια λύση δύο κρατών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι δύο άνδρες μίλησαν επίσης για «τις κοινές προσπάθειες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του παλαιστινιακού λαού, της ασφάλειας και της ελευθερίας του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ