ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την «επικοινωνία» με το Κρεμλίνο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την «επικοινωνία» με το Κρεμλίνο
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν (AP Photo/Susan Walsh)

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας παραμένουν ανοιχτά παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Σάλιβαν είπε ότι ήταν «προς το συμφέρον» των ΗΠΑ να διατηρήσουν επαφή με το Κρεμλίνο, αναφέρει το BBC. Ωστόσο, επέμεινε ότι οι αξιωματούχοι ήταν «ξεκάθαροι σχετικά με ποιον έχουμε να κάνουμε».

Οι δηλώσεις του έγιναν καθώς ο Λευκός Οίκος αρνείται να διαψεύσει αναφορές ότι ο Σάλιβαν ηγείται των συνομιλιών με τη Ρωσία για να αποτρέψει μια πυρηνική κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο κ. Σάλιβαν είχε εμπιστευτικές συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ και τον ανώτερο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, τους τελευταίους μήνες.

Ανώτεροι αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι οι άνδρες είχαν συζητήσει τρόπους προστασίας από τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν είχαν συμμετάσχει σε καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης.

Τον περασμένο μήνα, ο Σάλιβαν είπε ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία». Είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν «διατυπώσει» το εύρος της πιθανής απάντησης των ΗΠΑ σε ιδιωτικές συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα, λέγοντας στην εφημερίδα ότι «ο κόσμος ισχυρίζεται πολλά πράγματα», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τις δυτικές εφημερίδες ότι «δημοσιεύουν πολυάριθμες ψευδείς ειδήσεις».

Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τη Ρωσία.

Και ο Σάλιβαν - ο οποίος λέγεται ότι είναι ένας από τους υψηλότερους συμβούλους του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που εξακολουθεί να πιέζει για συζητήσεις με τη Ρωσία - είπε ότι η διατήρηση της επαφής με τη Μόσχα ήταν προς «το συμφέρον κάθε χώρας που επηρεάζεται από αυτή τη σύγκρουση».

Την περασμένη εβδομάδα, η Washington Post ανέφερε ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεπαν το Κίεβο να δείξει ότι είναι ανοιχτό για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και να εγκαταλείψει τη δημόσια άρνησή τους να συζητήσουν το τέλος του πολέμου όσο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρέμενε στην εξουσία.

Όμως ο Σάλιβαν είπε σε μια δημόσια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε «υποχρέωση να επιδιώξει τη λογοδοσία» και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να «θέσει τους δράστες σοβαρών και γκροτέσκ εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία υπεύθυνους για ό,τι έχουν κάνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ