ΚΟΣΜΟΣ

Daily Sabah: Ο Σουηδός ηγέτης της FETÖ που καταζητείται από την Τουρκία εντοπίστηκε στη Στοκχόλμη

Daily Sabah: Ο Σουηδός ηγέτης της FETÖ που καταζητείται από την Τουρκία εντοπίστηκε στη Στοκχόλμη
Ο Σιρίν, ένας συνηθισμένος άντρας που δύσκολα τον αναγνωρίζει κανείς, είναι στην πραγματικότητα -σύμφωνα με την εφημερίδα- ένα ισχυρό πρόσωπο στην τρομοκρατική ομάδα των γκιουλενιστών (FETÖ), που σπάνια εμφανίζεται (AP Photo/Khalil Hamra)

Ο Μουσταφά Κεμάλ Σιρίν, ο οποίος κατηγορείται ότι ηγείται των δραστηριοτήτων της FETÖ στη Σουηδία, εντοπίστηκε από την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah στη σουηδική πρωτεύουσα της Στοκχόλμης, την ώρα που η Τουρκία πιέζει τη σκανδιναβική χώρα να εκδώσει μέλη της τρομοκρατικής ομάδας.

Ο Σιρίν, ένας συνηθισμένος άντρας που δύσκολα τον αναγνωρίζει κανείς, είναι στην πραγματικότητα -σύμφωνα με την εφημερίδα- ένα ισχυρό πρόσωπο στην τρομοκρατική ομάδα των γκιουλενιστών (FETÖ), που σπάνια εμφανίζεται.

Επί του παρόντος διαμένει στη Σουηδία, η οποία βασίζεται στην Τουρκία για να εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα, με τη σειρά της, ζητά από τη Στοκχόλμη να εκδώσει υπόπτους για τρομοκρατία που στοχεύουν αυτόν τον μελλοντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Είναι το πέμπτο όνομα που συνδέεται με το FETÖ που έχει εντοπιστεί στη Σουηδία από τη Sabah από τον Οκτώβριο.

Ο Σιρίν, που εκδιώχθηκε από τη Ρωσία το 2003 ως ύποπτος για κατασκοπεία, βρήκε ένα ασφαλές καταφύγιο στη Σουηδία, όπου βρίσκονται και άλλα φυγόδικα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας που σήμερα επιδιώκουν μια εκστρατεία μαύρης προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

Ένα έμπειρο όνομα στην τρομοκρατική ομάδα ως ηγέτης χώρας στη Ρωσία καθώς και στην Κολομβία, ο Σιρίν διορίστηκε ως «ιμάμης» της χώρας από τα ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής ομάδας μετά την απέλασή του από τη Ρωσία.

Το 2012, ίδρυσε το Σουηδικό Τουρκικό Επιχειρηματικό Δίκτυο, μια ένωση που συνδέεται με την τρομοκρατική ομάδα, στη Σουηδία και για μεγάλο χρονικό διάστημα επέβλεπε τις δραστηριότητες λόμπι για λογαριασμό της τρομοκρατικής ομάδας στη χώρα. Ήταν επίσης πίσω από την ίδρυση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) στο Βέλγιο πέρυσι για λογαριασμό της τρομοκρατικής ομάδας.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία που διαπράχθηκε από στρατιωτικούς εισβολείς της FETÖ, ο Σιρίν ανέβασε το προφίλ του στη Σουηδία.

Καθώς η Άγκυρα ζητούσε την έκδοση των μελών της FETÖ που διέφυγαν από την Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο Σιρίν ενέτεινε τις πιέσεις του για να αποτρέψει τις προσπάθειες έκδοσης. Είναι σε στενή επαφή με αρκετούς Σουηδούς πολιτικούς και συνεργάζεται με το PKK, μια άλλη τρομοκρατική ομάδα, στο λόμπι εναντίον της Τουρκίας.

Επιχειρήσεις κατά της FETÖ

Η τρομοκρατική ομάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με εντατικούς ελέγχους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν τακτικά επιχειρήσεις για τη σύλληψη μελών της FETÖ σχεδόν σε καθημερινή βάση. Την Τρίτη εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 77 υπόπτους σε χωριστές έρευνες.

Στην Κωνσταντινούπολη, η Γενική Εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 34 υπόπτων και πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε πέντε επαρχίες. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 27 ύποπτοι. Μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονται πρώην και εν ενεργεία στρατιωτικοί, πρώην δόκιμοι και επτά πολίτες που κατηγορούνται ότι υπηρέτησαν ως χειριστές για τους στρατιωτικούς εισβολείς της τρομοκρατικής ομάδας. Οι κρατούμενοι ταυτοποιούνταν μέσω των επαφών τους με τους χειριστές τους μέσω των δημοσίων τηλεφώνων, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως από την τρομοκρατική ομάδα για να αποφύγει τον εντοπισμό.

Ο αγώνας της χώρας ενάντια στη FETÖ έχει βάλει στο στόχαστρο χιλιάδες μέλη του από το 2016. Το TSK ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι περισσότερα από 24.000 μέλη του στρατού απολύθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος για πιθανούς δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση.

Επικεφαλής της FETÖ είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος επί του παρόντος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το όνομά του εμπλέκεται σε μια μακρά λίστα από δίκες εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ