ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Έβελυν ντε Ροθτσαϊλντ

Πέθανε ο Έβελυν ντε Ροθτσαϊλντ
O Έβελυν ντε Ροθτσαϊλντ (Photo by Taylor Hill/FilmMagic)

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Έβελυν ντε Ροθτσαϊλντ. 

Πέθανε «ειρηνικά στο σπίτι του», ανέφερε η Ένωση Τύπου του Ηνωμένου Βασιλείου, επικαλούμενη δήλωση της οικογένειάς του.

Ξεκινώντας το 1976, ο Ροθτσαϊλντ υπηρέτησε για 27 χρόνια ως πρόεδρος του N.M. Rothschild & Sons, του κλάδου του Λονδίνου της χρηματοπιστωτικής δυναστείας που ξεκίνησε από τον προ-προ-προπάππο του στα τέλη του 18ου αιώνα. Μεταξύ των πολλών άλλων ρόλων της, η τράπεζα γνωστή σήμερα ως Rothschild & Co. βοήθησε στη χρηματοδότηση της νίκης του Δούκα του Ουέλινγκτον επί του Ναπολέοντα το 1815 στη μάχη του Βατερλώ.

Προτού παραιτηθεί το 2003, πέτυχε έναν μακροπρόθεσμο προγραμματισμένο στόχο να φέρει σε επαφή την επιχείρηση του Λονδίνου με την αντίστοιχη γαλλική Rothschild & Compagnie Banque. Αυτό θεωρήθηκε ως βασικό βήμα για να παραμείνει ανταγωνιστική με πολύ νεότερες, αλλά και μεγαλύτερες, πολυεθνικές τράπεζες.

Η εταιρεία Rothschild ιδρύθηκε από τον Mayer Amschel, ο οποίος ξεκίνησε αγοράζοντας και πουλώντας παλιά νομίσματα σε ένα γκέτο της Φρανκφούρτης. Πήρε το επώνυμο της οικογένειας από την κόκκινη ασπίδα -"rote Schild" στα γερμανικά- που εμφανιζόταν πάνω από το σπίτι ενός προγόνου τη δεκαετία του 1560.

Στις αρχές του 1800, έστειλε τους πέντε γιους του να δημιουργήσουν βάσεις των Rothschild στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νάπολη, τη Βιέννη και τη Φρανκφούρτη. Το N.M. Rothschild με έδρα το Λονδίνο φέρει το όνομα του Nathan Mayer Rothschild, του προπάππου του Έβελυν.

Η επιρροή της οικογένειας μειώθηκε τον 20ο αιώνα, επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βασίστηκαν σε αμερικανικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν και τους δύο παγκόσμιους πολέμους κατά της Γερμανίας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Έβελυν και ο ξάδερφός του Τζέικομπ αναμόρφωσαν την N.M. Rothschild ως βρετανική εμπορική τράπεζα, η οποία κανόνισε διεθνείς συμφωνίες ομολόγων για χώρες όπως η Χιλή και η Ουγγαρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ