ΚΟΣΜΟΣ

Το τέλος της επιχείρησης Μπαρκάν και ο ρωσικός κίνδυνος στην Αφρική

Το τέλος της επιχείρησης Μπαρκάν και ο ρωσικός κίνδυνος στην Αφρική
Περί τις 3.500 στρατιώτες της Γαλλικής Δημοκρατίας έχουν ήδη εγκαταλείψει τις θέσεις τους AP Photo/Jerome Delay

Η Γαλλία δια στόματος του προέδρου της έχει ανακοινώσει εδώ και τουλάχιστον 90 ημέρες πως ο πόλεμος ενάντια στους τζιχαντσιτές στο Μάλι θα τερματιστεί. Αυτό αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα καθώς και οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από την χώρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται αύριο να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση του τερματισμού της επιχείρησης Μπαρκάν στην περιοχή νοτίως της ερήμου Σαχάρα. Από το 2014 η Γαλλία είχε κηρύξει τον πόλεμο στις τζιχανιστικές δυνάμεις της Αφρικής και πιο συγκεκριμένα σε όσους μαχητές δρούσαν στο Μάλι. Η είδηση του τέλους του πολέμου με τους τζιχαντιστές της Αφρικής είχε ανακοινωθεί ουσιαστικά
τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αφήσει να εννοηθεί αρχικά πως θα μειωθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στο Μάλι ενώ στην συνέχεια πηγές από το Ελιζέ τόνιζαν πως οι άλλοι στρατιώτες θα φύγουν στο σύνολό τους από την περιοχή.

Η χούντα που έχει την εξουσία από το 2020 στο Μάλι έχει ζητήσει με επίσημο τρόπο από την Γαλλία εδώ και δύο χρόνια την αποχώρηση των στρατευμάτων της και τους τελευταίους έξι μήνες κάνει συχνά πυκνά νύξεις για «στρατό κατοχής» στα επίσημα και ανεπίσημα fora. Το 2014 περισσότεροι από 5.500 Γάλλοι στρατιώτες βρέθηκαν στην κεντρική Αφρική προκειμένου να «κερδίσουν την μάχη απέναντι στην τρομοκρατία» όπως τότε ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας. Οκτώ χρόνια μετά οι 3.500 στρατιώτες της Γαλλικής Δημοκρατίας έχουν ήδη εγκαταλείψει τις θέσεις και τις υποδομές τους και έχουν εδώ και κάποιες ημέρες επιστρέψει στα πάτρια εδάφη.

Ο Γαλλικός τύπος αναφέρει πως οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιώτες έφυγαν από το Μάλι στα μέσα του περασμένου Αυγούστου ενώ το Υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν δίνει την παραμικρή απάντηση και καμία πηγή από το υπουργείο εξωτερικών δεν έχει απαντήσει δίνοντας λεπτομέρειες για την εάν αυτό είναι αλήθεια. Το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας τονίζει πάντως πως περισσότεροι από 3.000 Γάλλοι στρατιώτες θα παραμείνουν σε γειτονικές χώρες, όπως ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο και το Τσάντ.

Ο ρωσικός κίνδυνος στην κεντρική Αφρική

Η χούντα στο Μάλι μπορεί να απαίτησε και τελικά να πέτυχε της απομάκρυνση των Γαλλικών στρατευμάτων αλλά δεν κρύβει πως συνεργάζεται πολύ στενά για τις στρατιωτικές ανάγκες της χώρας με την διάσημη πλέον ρωσική εταιρείας μισθοφόρων Wagner. Γαλλικά μέσα τονίζουν πως από την στιγμή που και ο τελευταίος Γάλλος στρατιώτης αποχώρησε από τις βάσεις της χώρας περίπου 6.500 Ρώσοι μισθοφόροι ανέλαβαν καθήκοντα λαμβάνοντας εντολές από τις τοπικές αρχές. Η συγκεκριμένη
αποκάλυψη δεν έχει διαψευστεί από καμία πηγή και γεννά έντονη ανησυχία καθώς φαίνεται πως η Ρωσία επιχειρεί παρά τα ανοιχτά μέτωπα στην Ουκρανία να δημιουργήσει κέντρα και στην Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ