ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο θάνατος του 12χρονου Άρτσι δεν οφείλεται σε challenge

Βρετανία: Ο θάνατος του 12χρονου Άρτσι δεν οφείλεται σε challenge
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές δείχνουν ότι το παιδί είχε πολύ κακή διάθεση την ημέρα που τον βρήκε η μητέρα του στο σπίτι του με ένα πανί τυλιγμένο στο κεφάλι του χωρίς τις αισθήσεις του Hollie Dance vía AP

Ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του 12χρονου Άρτσι Μπάτερσμπι στη Βρετανία φέρνουν τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας καθώς και το πόρισμα του ιατροδικαστή

Η μητέρα του, Χόλι Ντανς, υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι το παιδί της μάλλον συμμετείχε σε κάποια διαδικτυακή πρόκληση όπου οι συμμετέχοντες προκαλούν ασφυξία στον εαυτό τους και έκρουσε καμπανάκι κινδύνου ότι και άλλα παιδιά μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο όπως το δικό της.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις έρευνες ο 12χρονος δεν συμμετείχε σε κανένα τέτοιο challenge. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές δείχνουν ότι το παιδί είχε πολύ κακή διάθεση την ημέρα που τον βρήκε η μητέρα του στο σπίτι του με ένα πανί τυλιγμένο στο κεφάλι του χωρίς τις αισθήσεις του.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά θεωρήθηκε εγκεφαλικά νεκρό. Ύστερα από καιρό οι γιατροί θεώρησαν ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από τη μηχανική υποστήριξη και να πεθάνει ειρηνικά. Η οικογένεια του αγοριού πήγε το θέμα δικαστικά ζητώντας να μην τον βγάλουν από τη μηχανική υποστήριξη. Ωστόσο, η απόφαση όλων των δικαστηρίων ήταν να αφαιρεθεί η μηχανική υποστήριξη στον Άρτσι, όπως και έγινε στις 6 Αυγούστου.

Τι έδειξαν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τη Metro, ο ιατροδικαστής δήλωσε πως δεν είδε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Άρτσι Μπάτερσμπι συμμετείχε σε διαδικτυακή πρόκληση, καθώς στην ανάκριση προσκομίστηκαν στοιχεία από την αστυνομία, η οποία βρήκε μηνύματα στο τηλέφωνο του 12χρονου που αντανακλούσαν «πολύ κακή διάθεση».

Ο ανώτερος ιατροδικαστής του Έσεξ, Λίνκολν Μπρουκς, που την Τρίτη προήδρευσε σε ακρόαση προανάκρισης στο Τσέλμσφορντ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το στάδιο που να τεκμηριώνουν την ανησυχία (σ.σ.: συμμετοχής σε challenge)».

Eπίσης, αξιωματικός της αστυνομίας του Έσεξ, έχοντας μελετήσει όλα τα στοιχεία που ανακτήθηκαν από το κινητό του Archie, υποστήριξε ότι βρέθηκαν μηνύματα στο τηλέφωνο του παιδιού που αντανακλούσαν αυτό που ο κ. Brookes περιέγραψε ως «πολύ κακή διάθεση».

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο Μπρουκς είπε στους γονείς του παιδιού: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου και στους δυο σας και στα πολλά μέλη της οικογένειας του Άρτσι που δεν μπορούν να είναι εδώ σήμερα».

Η ντετέκτιβ επιθεωρήτρια Σάρα Γουίκς, της αστυνομίας του Έσεξ, διαβάζοντας την έκθεση ενός συναδέλφου της, δήλωσε πως η μητέρα του Άρτσι «ανησυχούσε ότι υπήρχε μια διαδικτυακή πρόκληση που κυκλοφορούσε, και άλλοι νέοι άνθρωποι ίσως κινδυνεύουν» και πως η ίδια έδωσε τη συγκατάθεσή της στους αστυνομικούς να κατεβάσουν πληροφορίες από το τηλέφωνο του Άρτσι.

Η Γουίκς δήλωσε συγκεκριμένα:«Δεν υπάρχουν φωτογραφίες ή βίντεο στα δεδομένα από το κινητό που να υποδηλώνουν ότι ο Άρτσι συμμετείχε σε οποιαδήποτε διαδικτυακή πρόκληση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Archie τράβηξε κάποιο βίντεο την ημέρα του συμβάντος».

Είπε, ακόμη, πως ο Άρτσι έμπαινε στο YouTube «τακτικά» και οι περισσότεροι όροι αναζήτησης αφορούσαν «μαχητές ΜΜΑ», πυγμαχία ή μουσικά βίντεο. «Οι περισσότερες από τις αναζητήσεις του στο Διαδίκτυο σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του», είπε, συμπεριλαμβανομένης μιας αναζήτησης για το «πόσα πληρώνονται οι μαχητές ΜΜΑ».

Ακόμη, αν και είχε πρόσβαση στο TikTok, δεν υπήρχε «κανένα στοιχείο» που να υποδηλώνει ότι συμμετείχε σε διαδικτυακή πρόκληση.

«Υπάρχει μια σειρά μηνυμάτων που αντικατοπτρίζουν τη διάθεση του Άρτσι. Αυτά ελήφθησαν μόλις σήμερα το πρωί, οπότε θα κοιτάξουμε να ετοιμάσουμε μια πλήρη έκθεση», ανέφερε η επιθεωρήτρια.

Ο ιατροδικαστής Μπρουκς δήλωσε πως «εδώ έχουμε να κάνουμε με κακή, πολύ κακή διάθεση. Δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το στάδιο που να τεκμηριώνουν την ανησυχία, τον φόβο της μητέρας του, σχετικά με την πρόκληση πνιγμού ή την πρόκληση black out, είτε στο TikTok είτε σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα ή πάροχο».

Επίσης, είπε ότι τα θέματα που θα καλύψει η πλήρης ανάκριση θα περιλαμβάνουν την ιατρική αιτία θανάτου του Άρτσι και την «κατάσταση του μυαλού του και τις προθέσεις του στις 7 Απριλίου 2022».

Η μητέρα του 12χρονου από την πλευρά της εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ο Άρτσι μεταφέρθηκε πρώτα στο νοσοκομείο Southend, αντί να μεταφερθεί απευθείας στο Royal London Hospital, αλλά ο ιατροδικαστής είπε πως ο δικηγόρος της «καθιστά σαφές ότι πρόκειται για τους φόβους μιας μητέρας και όχι για κάτι που έχει αποδεικτική βάση πίσω του».

Η πλήρης ανάκριση, που θα διαρκέσει μία ημέρα, ορίστηκε για τις 7 Φεβρουαρίου 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ