ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα - Βρετανία: Σχεδόν 380 παιδιά μολύνθηκαν με HIV τις δεκαετίες ΄70 και ΄80

Έρευνα - Βρετανία: Σχεδόν 380 παιδιά μολύνθηκαν με HIV τις δεκαετίες ΄70 και ΄80
Μολυσμένο αίμα που εισήχθη από τις ΗΠΑ, οδήγησαν στη μετάδοση του HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο τις δεκαετίες ΄70 και ΄80 AP Photo / Ronald Kabuubi

Σχεδόν 380 παιδιά είχαν προσβληθεί με τον ιό HIV  από μολυσμένο αίμα που εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις ΗΠΑ τις δεκαετίες ΄70 και ΄80, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τουλάχιστον 175 μολύνθηκαν, ωστόσο η νέα έρευνα υπολόγισε ότι ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος.

Το «σκάνδαλο αίματος» που συγκλόνισε το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει μια από τις μαύρες στιγμές στην ιστορία του βρετανικού συστήματος υγείας NHS. Τα μολυσμένα προϊόντα που εισήχθησαν από τις ΗΠΑ, τις δεκαετίες ΄70 και ΄80, οδήγησαν στη μετάδοση του ιού, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 2.400 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της έκθεσης στα προϊόντα αυτά.

Η Jenni Richards KC, σύμβουλος της Infected Blood Inquiry, είπε ότι ο αριθμός 175 προέρχεται από τη δικαστική διαμάχη σχετικά με το σκάνδαλο και αφορά τα άτομα που ήταν ακόμη παιδιά κατά τη στιγμή της διευθέτησης.

«Η έρευνα εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ήταν παιδιά όταν μολύνθηκαν είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν τον αριθμό», έγραψε.

Οι ασθενείς, όμως, δεν γνώριζαν ότι λάμβαναν θεραπεία με μολυσμένα προϊόντα από άτομα που πληρώνονταν για δωρεές, συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων και τοξικομανών και τους έκαναν ενέσεις για χρόνια παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις προς την τότε κυβέρνηση. Μερικά θύματα μολύνθηκαν και μετά από μετάγγιση αίματος.

Δεκαετίες μετά τις πρώτες μολύνσεις, νέα κρούσματα HIV και ηπατίτιδας συνέχισαν να διαγιγνώσκονται, με αποτέλεσμα πολλούς πρόωρους θανάτους.

Η νέα εκτίμηση, για 380 παιδιά που μολύνθηκαν, βασίστηκε στην αναλογία των παιδιών μεταξύ των ατόμων με αιμορραγικές διαταραχές, χρησιμοποιώντας δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Lancet το 1996 και στοιχεία που παρέχονται από τον Οργανισμό Αιμορροφιλικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χωρίς αποζημίωση για το «σκάνδαλο αίματος»

Ορισμένα θύματα των προϊόντων με το μολυσμένο αίμα θα λάβουν αποζημίωση τώρα, μετά από τόσα χρόνια, ωστόσο πολλές οικογένειες που έχουν μάλιστα χάσει παιδιά εξαιτίας αυτού δεν θα λάβουν τίποτα.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που μολύνθηκαν λάμβαναν θεραπεία βασισμένη σε ένεση που περιείχε τον παράγοντα πήξης αίματος VIII για να επιβιώσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ