ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ - Μπάιντεν: Πρέπει να παλέψουμε για τη Δημοκρατία, δεν είναι δεδομένη

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ - Μπάιντεν: Πρέπει να παλέψουμε για τη Δημοκρατία, δεν είναι δεδομένη
«Η Δημοκρατία δεν συμβαίνει κατά λάθος. Πρέπει να παλέψουμε γι'αυτήν, να την ενισχύσουμε, να την ανανεώσουμε», τονίζει ο Τζο Μπάιντεν AP Photo

Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν λίγες ώρες πριν από την ομιλία του για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, αφορά τη Δημοκρατία.

«Η Δημοκρατία δεν συμβαίνει κατά λάθος. Πρέπει να παλέψουμε γι'αυτήν, να την ενισχύσουμε, να την ανανεώσουμε», τονίζει ο Τζο Μπάιντεν.

«Θα πω περισσότερα το απόγευμα, όμως χάρη στους δημοσκόπους και σε όσους εργάστηκαν, σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, διασφαλίστηκε η αξιοπιστία της διαδικασίας ψήφισης που είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Η εκλογική διαδικασία δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί και χωρίς τη συμμετοχή εκατομμυρίων που έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται στις θέσεις της Γερουσίας, εκεί όπου ακόμη δεν έχει κριθεί η μάχη.

Τρεις είναι πολιτείες-κλειδιά στις οποίες θα κριθεί το «παιχνίδι».

Στην Αριζόνα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μάρκ Κέλι εμφανίζεται ελαφρώς πιο μπροστά από τον προωθούμενο από τον Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιο Μπλεικ Μάστες, ωστόσο έχει καταμετρηθεί μόνο το 69% των ψήφων.

Στη Νεβάδα, ο Ρεπουμπλικανός Άνταμ Λάξαλτ εμφανίζεται πρώτος έναντι της Δημοκρατικής Κάθριν Κορτέζ Μάστο, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

Στη Τζόρτζια, ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται καθώς θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος αναμέτρησης στις 6 Δεκεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι ο υποψήφιος καλείται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% για να αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ