ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα: Η Ρωσία έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία - «Πυρά» προς τη Γερμανία

Ζαχάροβα: Η Ρωσία έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία - «Πυρά» προς τη Γερμανία
Έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με τα σημερινά δεδομένα είναι η Ρωσία όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα AP Photo

Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και εξακολουθεί να είναι έτοιμη να τις πραγματοποιήσει λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Είμαστε ακόμη ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε να τις έχουμε. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες που αναδεικνύονται αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (9/11).

Παράλληλα, η Ζαχάροβα επέκρινε το Βερολίνο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία αντί να ωθήσει το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις.

«Αντί να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο καθεστώς του Κιέβου, η γερμανική πλευρά, αντίθετα με τους δικούς της νόμους και κανονισμούς που απαγορεύουν την εξαγωγή φονικών όπλων σε περιοχές κρίσης και ζώνες ένοπλων συγκρούσεων, συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική δύναμη του καθεστώτος του Κιέβου με διάφορα οπλικά συστήματα, ενθαρρύνοντάς την έτσι να συνεχίσει τις εχθροπραξίες με κάθε κόστος», είπε.

Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα

Νωρίτερα την Τετάρτη, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC, η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα, τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Ουκρανίας, και μοναδικό περιφερειακό κέντρο που είχε καταλάβει από την έναρξη της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, ο Ρώσος στρατιωτικός διοικητής στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, δήλωσε ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να διατηρηθεί ο εφοδιασμός της πόλης.

Τη σχετική εντολή υποχώρησης των στρατευμάτων έδωσε ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.

Η απόσυρση σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού. Παράλληλα, η υποχώρηση συνιστά ένα σημαντικό πλήγμα για τη Μόσχα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με μια γενικευμένη ουκρανική αντεπίθεση.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η πιο λογική επιλογή είναι η οργάνωση της άμυνας κατά μήκος μιας γραμμής φραγμού κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου», δήλωσε ο στρατηγός Σουροβίκικ σε συνάντηση ανώτερων στρατιωτικών ηγετών.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο αφότου τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αναπληρωτής ηγέτης της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Θεωρούμενος ως ένας από τους κύριους υποστηρικτές της κατάληψης της Χερσώνας, είχε προειδοποιήσει μόλις πριν από έξι ημέρες ότι ήταν πολύ πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να χρειαστεί να περάσουν στην ανατολική όχθη.

Στόλτενμπεργκ: Τα δύο στρατηγικά λάθη του Πούτιν στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποτίμησε το θάρρος των Ουκρανών και την υποστήριξη των συμμάχων τους, δήλωσε την Τετάρτη (9/11) ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με αφορμή την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα.

«Ο Πούτιν έκανε στρατηγικά και τεράστια λάθη όταν εισέβαλε στην Ουκρανία. Το ένα ήταν να υποτιμήσει τους Ουκρανούς, το θάρρος τους, τη δέσμευσή τους να πολεμήσουν και να προστατεύσουν τη χώρα τους», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Το άλλο λάθος που έκανε ήταν να υποτιμήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τους εταίρους, ως προς την ικανότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

«Αν ο Πρόεδρος Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για τους Ουκρανούς, αλλά θα μας κάνει επίσης πιο ευάλωτους, γιατί τότε το μήνυμα … (προς) άλλους αυταρχικούς ηγέτες θα είναι ότι μπορούν να ξεφύγουν, να επιτύχουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας στρατιωτική βία», πρόσθεσε.

Σχετικά με την ανακοίνωση της αποχώρησης της Ρωσίας από τη Χερσώνα, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι «ενθαρρυντικό» το ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε θέση να απελευθερώσουν περαιτέρω ουκρανικά εδάφη.

«Οι νίκες, των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανήκουν στους γενναίους, θαρραλέους Ουκρανούς στρατιώτες», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αλλά, φυσικά, η υποστήριξη που λαμβάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, από συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ είναι επίσης απαραίτητη», συμπλήρωσε χαιρετίζοντας την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εκπαιδεύσει σχεδόν 30.000 Ουκρανούς στρατιώτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ