ΚΟΣΜΟΣ

Περιβαλλοντική «στροφή» στη Βραζιλία: Ο Λούλα θέλει να φιλοξενήσει Σύνοδο COP27

Περιβαλλοντική «στροφή» στη Βραζιλία: Ο Λούλα θέλει να φιλοξενήσει Σύνοδο COP27
Η χώρα δέχθηκε σειρά επικρίσεων για την πολιτική της επί των ημερών του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου AP Photo/Andre Penner

Την αναμόρφωση της πολιτικής της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής ως προς το περιβάλλον σκοπεύει να αναγγείλει ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στο Σάρμ ελ Σέιχ.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι την επόμενη εβδομάδα στην 27η μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27), που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο, θα προσφερθεί να φιλοξενήσει μελλοντική παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα.

Ακόμη ο Λούλα αναμένεται να ανακοινώσει την ίδρυση νέας εθνικής αρχής αρμόδιας για το κλίμα, που θα επιβλέπει και θα συντονίζει το έργο των υπουργείων και των δημόσιων φορέων για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ανέφεραν πως ο Λούλα θα προσκαλέσει τον ΟΗΕ να οργανώσει κάποια από τις προσεχείς COP στη Βραζιλία, πιθανόν αυτήν του 2025.

Ο κεντροαριστερός εκλεγμένος πρόεδρος, που θα αναλάβει την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, έχει δεσμευτεί πως θα αποκαταστήσει τον ρόλο της Βραζιλίας στις διεθνείς προσπάθειες για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα δέχθηκε σειρά επικρίσεων για την πολιτική της επί των ημερών του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Υπό τον πρόεδρο Μπολσονάρου η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έφθασε σε υψηλό 15ετίας. Ο απερχόμενος πρόεδρος ακύρωσε πολλά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, πίεσε να υπάρξουν περισσότερες εκμεταλλεύσεις ορυκτών και καλλιεργήσιμων γαιών στην περιοχή.

Ο κ. Μπολσονάρου εξάλλου διέγραψε τα σχέδια να διεξαχθεί η COP25 στη Βραζιλία το 2019, όταν ήταν ακόμη εκλεγμένος πρόεδρος.

Τα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύουν να οργανώσουν την COP28 το 2023 στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πού θα γίνει η σύνοδος του 2024, πάντως έχει προσφερθεί να τη φιλοξενήσει η Αυστραλία.

Χθες ο Λούλα δήλωσε ότι θα αρχίσει να παίρνει οριστικές αποφάσεις για τα μέλη της κυβέρνησής του αφού επιστρέψει από την Αίγυπτο.

Οργανώσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος εξέφρασαν ανακούφιση για τη νίκη του Λούλα την 30ή Οκτωβρίου, καθώς υποσχέθηκε προεκλογικά πως θα προστατέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και θα αποκαταστήσει τον ηγετικό ρόλο της χώρας του στις προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

Ο Λούλα αναμένεται να είναι παρών τη δεύτερη εβδομάδα της COP27. Δεν θα είναι μέλος της επίσημης βραζιλιάνικης αντιπροσωπείας. Ο κ. Μπολσονάρου δεν αναμένεται να πάρει μέρος στη σύνοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ