ΚΟΣΜΟΣ

Taraneh Alidoosti: Η κορυφαία Ιρανή ηθοποιός ποζάρει χωρίς μαντίλα

Taraneh Alidoosti: Η κορυφαία Ιρανή ηθοποιός ποζάρει χωρίς μαντίλα
Η κορυφαία Ιρανή ηθοποιός Taraneh Alidoosti (AP Photo/Daniel Cole)

Η κορυφαία Ιρανή ηθοποιός Taraneh Alidoosti δημοσίευσε μια εικόνα της στο Instagram χωρίς μαντίλα ως ένδειξη αλληλεγγύης στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η Taraneh Alidoosti -γνωστή για τον ρόλο της στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία The Salesman - κρατούσε επίσης ένα πλακάτ που έγραφε «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στα κουρδικά, το οποίο έχει γίνει το σύνθημα των διαδηλωτών.

Οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μάχσα Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, μπαίνουν στην έβδομη εβδομάδα τους.

Η Alidoosti είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ηθοποιούς του Ιράν και έχει περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. Πρωταγωνίστησε στην ταινία The Salesman, του Ασγκάρ Φαραντί, η οποία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας μεγάλου μήκους το 2016.

Instagram/ Taraneh Alidoosti

Στο παρελθόν έχει ορκιστεί να παραμείνει εντός του Ιράν με οποιοδήποτε τίμημα και έχει σταματήσει την καριέρα της για να στηρίξει τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στην καταστολή των διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρει το BBC.

Τοπικοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τουλάχιστον 328 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 14.800 έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Η ανάρτηση της σταρ είναι η τελευταία χειρονομία υποστήριξης από κορυφαίες μορφές των τεχνών και του αθλητισμού του Ιράν.

Τον περασμένο μήνα, ο Ιρανός αστέρας ποδοσφαιριστής Σαρντάρ Αζμούν υποστήριξε τους διαδηλωτές εν μέσω αυξανόμενης βίας από την κυβέρνηση. Ο επιθετικός της Μπάγερν Λεβερκούζεν καταδίκασε τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα στόρι του στο Instagram, λέγοντας: «Ντροπή σας που σκοτώνετε εύκολα τους ανθρώπους και τις γυναίκες του Ιράν. Ζήτω οι Ιρανές!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ