ΚΟΣΜΟΣ

Χερσώνα: Αμφισβητεί το Κίεβο την ρωσική απόσυρση - Τα σχόλια Δύσης, Τουρκίας

Χερσώνα: Αμφισβητεί το Κίεβο την ρωσική απόσυρση - Τα σχόλια Δύσης, Τουρκίας
Η Χερσώνα ήταν το μεγαλύτερο «έπαθλο» στην εισβολή της Ρωσίας - Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση για την εισβολή του προέδρου Πούτιν ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Αποκλίνουσες ήταν οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση της Ρωσίας την Τετάρτη (9 Νοεμβρίου) ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη δεξιά όχθη της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, κάτι που θα συνιστούσε μεγάλη ήττα για τις δυνάμεις της.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, έδωσε εντολή στον στρατό να υποχωρήσει από τη δεξιά όχθη, λέγοντας ότι ήταν αδύνατο να συνεχίσει να τροφοδοτεί την πόλη.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος διορίστηκε διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από λίγες εβδομάδες, επιβεβαίωσε σήμερα την απόσυρση, λέγοντας πως κατανοεί ότι αυτή είναι πολύ δυσάρεστη. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «Ο ελιγμός των στρατευμάτων θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, σχηματισμοί και μονάδες θα καταλάβουν προετοιμασμένες αμυντικές γραμμές και θέσεις στην αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο».

Αλλά οι αρχές της Ουκρανίας φαίνεται να είναι δύσπιστες με την κίνηση της Ρωσίας.

Στο νυχτερινό του μήνυμα την Τετάρτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «ο εχθρός δεν μας φέρνει δώρα» και «δεν φεύγει απλώς». Ο Ζελένσκι είπε ότι η Χερσώνα και άλλες κατεχόμενες περιοχές θα ανακαταληφθούν από την Ουκρανία, αλλά ως αποτέλεσμα των ουκρανικών στρατιωτικών προσπαθειών, «πρέπει να αγωνιστούμε με τον δικό μας τρόπο».

Ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρίι Γέρμακ, άφησε να εννοηθεί σε tweet που δημοσιεύτηκε αργά την Τετάρτη ότι η Ρωσία προσπαθούσε να ξεγελάσει την Ουκρανία. «Κάποιος πιστεύει ότι είναι πολύ πονηρός, αλλά είμαστε ένα βήμα μπροστά», έγραψε ο Γέρμακ.

Ομοίως, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαϊλο Ποντόλιακ, έγραψε στο Twitter αργά την Τετάρτη ότι η Ουκρανία δεν είδε στοιχεία ότι η Ρωσία θα έφευγε χωρίς μάχη και ότι τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να είναι παρόντα στην Χερσώνα. «Η Ουκρανία απελευθερώνει εδάφη βάσει πληροφοριών, όχι σε στημένες τηλεοπτικές δηλώσεις».

Ο Ολέξιι Αρίστοβιτς, άλλος ανώτερος προεδρικός βοηθός, είπε ότι οι προθέσεις της Μόσχας παραμένουν ασαφείς. «Αποχωρούν αλλά όχι τόσο όσο θα γινόταν αν ήταν πλήρης αποχώρηση ή ανασυγκρότηση», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram το βράδυ της Τετάρτης.

«Και προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους – θα εμπλακούν σε μάχη μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την πόλη Χερσώνα; Προχωρούν πολύ αργά», πρόσθεσε.

Η Χερσώνα ήταν το μεγαλύτερο «έπαθλο» στην εισβολή της Ρωσίας, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια συντονισμένη αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες για να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν την πόλη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση για την εισβολή του προέδρου Πούτιν.

Η αντίδραση Δύσης, Τουρκίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι περίμενε την απόφαση «εδώ και αρκετό καιρό» και ότι η αποχώρηση αντικατοπτρίζει «πραγματικά προβλήματα» για τον ρωσικό στρατό.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως είναι «ενθαρρυντικό» να βλέπει ότι ο ουκρανικός στρατός καταφέρνει να απελευθερώσει περισσότερα εδάφη της χώρας, μετά τη διαταγή του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας στις δυνάμεις του να αποχωρήσουν από τη Χερσώνα.

Στην τελευταία του ενημέρωση, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για απόσυρση από τη Χερσώνα, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι ρωσικές δυνάμεις έπρεπε να αποσυρθούν, καθώς δεν μπορούσαν να συντηρήσουν το στρατό τους, αφού οι Ουκρανοί κατέστρεψαν τις διαδρομές ανεφοδιασμού τους.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο, τα ρωσικά στρατεύματα θα είναι «ευάλωτα» λόγω των περιορισμένων σημείων διέλευσης στον ποταμό Ντνίπρο, καθώς αντιμετωπίζουν υλικοτεχνικά προβλήματα φεύγοντας από τη Χερσώνα. Εκτίμησε επίσης ότι η απόσυρση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την κίνηση της Ρωσίας ως «θετικό βήμα».

Ρωσικά ΜΜΕ: Το Κρεμλίνο αποστασιοποιεί τον Πούτιν από την απόφαση για τη Χερσώνα

Την ίδια ώρα, ο συντάκτης του BBC στη Ρωσία, Steve Rosenberg, κινηματογράφησε μια γρήγορη προεπισκόπηση του Τύπου, συνοψίζοντας τα σχόλια των ρωσικών μέσων ενημέρωσης για την ανακοινωθείσα αποχώρηση από την Χερσώνα.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον, σημειώνει, είναι η απόφαση του Κρεμλίνου να αποστασιοποιήσει τον πρόεδρο Πούτιν από την απόφαση για την απόσυρση, βάζοντας μπροστά τους στρατιωτικούς, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ