ΚΟΣΜΟΣ

Στην Χιροσίμα σήμερα ο Ομπάμα

Στην Χιροσίμα σήμερα ο Ομπάμα
REUTERS/Jeon Heon-Kyun/Pool

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα πάει σήμερα την Χιροσίμα, ως ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που επισκέπτεται το σημείο που έπεσε η ατομική βόμβα, σε μια κίνηση που τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Τόκιο ελπίζουν ότι θα αποτελέσει δείγμα συμφιλίωσης και απόρριψης των πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τις δύο πλευρές να δέχονται κριτική αφενός για επιλεκτική μνήμη κι αφετέρου για το παράδοξο να βασίζονται στα πυρηνικά όπλα και ταυτόχρονα να τα αποκηρύσσουν.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, προσδοκούν η επίσκεψη Ομπάμα στην Χιροσίμα, όπου χιλιάδες σκοτώθηκαν στις 6 Αυγούστου του 1945 και άλλοι 140.000 μέχρι το τέλος του έτους, να υπογραμμίσουν την αξία της συμφιλίωσης δύο πρώην εχθρικών κρατών.

Το Ναγκασάκι χτυπήθηκε από τους Αμερικανούς στις 9 Αυγούστου και η Ιαπωνία παραδόθηκε έξι ημέρες μετά.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών βλέπει την χρήση της ατομικής βόμβας ως αναγκαίο κακό για την κήρυξη του τέλους του πολέμου ωστόσο αρκετοί ιστορικοί έχουν διαφορετική άποψη. Από την πλευρά τους, οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι η χρήση της ατομικής βόμβας ήταν αδικαιολόγητη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ