ΚΟΣΜΟΣ

Το ρέκβιεμ του ρωσικού γοήτρου

Το ρέκβιεμ του ρωσικού γοήτρου
Είναι σχεδόν σίγουρο για τον στενό κύκλο του Ζελένσκι πως η Μόσχα θα απαντήσει (Φωτ. αρχείου) AP Photo

Οι εικόνες με Ρώσους στρατιώτες να αποχωρούν με τα πόδια από την Χερσώνα έχουν δημιουργήσει«σεισμό» στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η λαμπρότερη ημέρα για τους Ουκρανούς στον πόλεμο με την Ρωσία γράφεται σήμερα, μέχρι τουλάχιστον την επόμενη. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχοντας εδώ και τουλάχιστον 4 ημέρες καταλάβει όλα τα χωριά γύρω από την Χερσώνα δεν άφησαν περιθώρια στο στρατιωτικό επιτελείο της Ρωσίας. Η αποχώρηση – υποχώρηση ήταν ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί ο θάνατος ή στην καλύτερη περίπτωση η παράδοση περισσότερων από 20.000 στρατιωτών στις Ουκρανικές δυνάμεις.

Η εικόνα με τους τελευταίους Ρώσους στρατιώτες να αποχωρούν από την περιοχή πεζοί δεν «χτύπησε» καλά στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ο δεύτερος σε μέγεθος και ισχύ στρατός του κόσμου, ακόμη και για τους πιο φανατικούς προπαγανδιστές, έφυγε με τρόπο ντροπιαστικό και ατιμωτικό από μία πόλη που όχι μόνο δεν αντιστάθηκε αλλά παρέδωσε όλες της τις υποδομές από την πρώτη ημέρα εισβολής. Η Χερσώνα είναι μία από τις ελάχιστες επίσης πόλεις που ο ρωσικός στρατός διεκδίκησε χωρίς να την ισοπεδώσει, όπως έκανε στο Χάρκοβο (στο οποίο τελικώς οι Ρώσοι απέτυχαν παρά το σφυροκόπημα) και στην Μαριούπολη την οποία ουσιαστικά οι δυνάμεις της Ρωσίας έσβησαν από τον χάρτη με βομβαρδισμό 6 μηνών.

Το πόσο σοβαρή απώλεια είναι για την Ρωσία αυτή της Χερσώνας σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι ξεκάθαρο. Το νότιο μέτωπο για τους Ρώσους, από την Χερσώνα μέχρι και την Μαριούπολη, κρέμεται από μία κλωστή. Η Μόσχα δεν έχει πλέον τρόπο να ανεφοδιάσει χωρίς την γέφυρα της Κριμαίας και τις υποδομές της Χερσώνας τους στρατιώτες της στα νότια. Ο Δνείπερος που μέχρι σήμερα υπήρξε τεράστιο αμυντικό πλεονέκτημα για τον ρωσικό στρατό από σήμερα αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο και το βλέμμα τόσο των στρατιωτών όσο και της ηγεσίας είναι μόνο προς τα πίσω και τις πιθανές επιλογές απεμπλοκής από τις μάχες με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Το μεγάλο ζήτημα για την Ρωσία μετά από σειρά ηττών, σε γόητρο αλλά και ουσία, είναι πως η πλέον προβεβλημένη ρωσόφωνη περιοχή στην Ουκρανία δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό της. Το πλήγμα σε επίπεδο ηθικού είναι επίσης τεράστιο και παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να αναστραφεί το κλίμα στις τάξεις του ρωσικού στρατού χωρίς να συμβεί κάτι θεαματικό ως απάντηση.

Αυτό είναι και στις σκέψεις και τον σχεδιασμό του Κιέβου το οποίο μέχρι σήμερα καμία πανηγυρική ανακοίνωση δεν έχει εκδώσει και κανένα μήνυμα νίκης δεν έχει στείλει. Είναι σχεδόν σίγουρο για τον στενό κύκλο του Ζελένσκι πως η Μόσχα θα απαντήσει ή θα το επιχειρήσει με κάποιον από τους γνωστούς της τρόπους. Το επόμενο χτύπημα από την πλευρά της Ρωσίας δεν θα πρέπει πάντως να μας προκαλέσει έκπληξη αναφορικά με τον στόχο που το Κρεμλίνο θα επιλέξει. Οι υποδομές της χώρας είναι ο μόνος άλλωστε που έχει απομείνει καθώς στα πεδία των μαχών η ουκρανική υπεροπλία όσο και να αμφισβητείται από την ρωσική δημόσια τηλεόραση αποδεικνύεται με απτές νίκες στα πεδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ