ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Στο «στόχαστρο» διαδηλωτών για το κλίμα ο υπουργός Οικονομικών

Πορτογαλία: Στο «στόχαστρο» διαδηλωτών για το κλίμα ο υπουργός Οικονομικών
Αστυνομικοί έσυραν τους διαδηλωτές έξω από το κτήριο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έφυγε από μια πίσω πόρτα Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP

Εκατοντάδες διαδηλωτές για το κλίμα κατέβηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας, με δεκάδες να εισβάλλουν σε κτήριο όπου εκφωνούσε ομιλία ο υπουργός Οικονομικών Αντόνιο Κόστα ε Σίλβα, ζητώντας την παραίτηση του πρώην στελέχους πετρελαϊκών επιχειρήσεων.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι διαδηλωτές απαίτησαν δράση για το κλίμα. Καθώς ορισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο, όσοι ήταν έξω φώναζαν: «Να φύγει ο Κόστα ε Σίλβα!»

Αστυνομικοί έσυραν τους διαδηλωτές έξω από το κτήριο. Το πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP μετέδωσε ότι ο υπουργός έφυγε από μια πίσω πόρτα.

portugal-protest.jpg
Αστυνομικοί έσυραν τους διαδηλωτές έξω από το κτήριο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έφυγε από μια πίσω πόρτα

Το υπουργείο Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η διαδήλωση στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκε καθώς παγκόσμιοι ηγέτες, φορείς χάραξης πολιτικής και εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες συγκεντρώθηκαν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP27 στην Αίγυπτο, με την ελπίδα να διατηρήσουν ζωντανό τον στόχο για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Εντούτοις, ορισμένοι ακτιβιστές δεν πιστεύουν ότι η COP27 θα λύσει το πρόβλημα.

«Οι COP δεν είναι σχεδιασμένες για να αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή γιατί θα χρειαζόταν σε αυτές περισσότερη συμμετοχή από την κοινωνία των πολιτών και λιγότερη συμμετοχή από λομπίστες της βιομηχανίας ορυκτών», είπε ο Πέδρο Φράνκο, ένας 27χρονος φοιτητής.

Ο Ζοάο Ντουάρτε, 23 ετών, κατηγόρησε επίσης κυβερνήσεις επειδή ευνοούν τα «οικονομικά συμφέροντα» μεγάλων εταιρειών αντί να θέσουν την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

«Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή έως ότου οι κυβερνήσεις πάψουν να είναι καλύτεροι φίλοι και σύμμαχοι των μεγάλων εταιρειών», είπε ο Ζοάο.

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν σε έκθεσή τους την Τρίτη ότι οι υποσχέσεις εταιρειών, τραπεζών και πόλεων για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών συχνά ισοδυναμούν με κάτι περισσότερο από μια προβολή οικολογικού προσωπείου (greenwashing).

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και επείγουσα», δήλωσε η Μάρτα Λεάντρο, αντιπρόεδρος της πορτογαλικής περιβαλλοντικής ομάδας Quercus, στη διαδήλωση στη Λισαβόνα. «Ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε αυτή τη δεκαετία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ασφάλεια του κλίματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ