ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας - Στο «στόχαστρο» ο Έντι Ράμα

Αλβανία: Κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας - Στο «στόχαστρο» ο Έντι Ράμα
Στην Αλβανία έχει σημειωθεί αύξηση τιμών κατά 8% φέτος AP Photo/Franc Zhurda

Διαδήλωση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια με συνθήματα κατά του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα πραγματοποιήθηκαν στα Τίρανα.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο, καλώντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική, αλλά στο τέλος της κινητοποίησης μια ομάδα έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και ψέκασε με κόκκινη μπογιά την πύλη του κυβερνητικού κτιρίου.

Η αστυνομία επενέβη και σημειώθηκε τουλάχιστον μία προσαγωγή.

Στην Αλβανία έχει σημειωθεί αύξηση των τιμών κατά 8% φέτος, ειδικά για βασικά τρόφιμα και τα καύσιμα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχουν επίσης κατηγορήσει τον Ράμα για τους χιλιάδες νεαρούς άνδρες που εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ο Ράμα λέει ότι το υπουργικό του συμβούλιο διατήρησε τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον διψήφιο πληθωρισμό αλλού στην Ευρώπη και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδοτεί την ηλεκτρική ενέργεια για οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ο 78χρονος αρχηγός του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα (που κατηγορείται από πολλές πλευρές για διαφθορά επί των ημερών του) και ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν αρχηγός του αριστερού Κόμματος Ελευθερίας, Ιλίρ Μέτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ