ΚΟΣΜΟΣ

Επτά Γάλλοι κρατούνται συνολικά στο Ιράν - Οργή στο Παρίσι

Επτά Γάλλοι κρατούνται συνολικά στο Ιράν - Οργή στο Παρίσι
Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά A.P. Photo/Ted Shaffrey

Συνολικά επτά Γάλλοι υπήκοοι κρατούνται στο Ιράν, επιβεβαίωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά, σε μια ακόμη ένδειξη επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Γαλλία επέκρινε σφοδρά το Ιράν στις 6 Οκτωβρίου, κατηγορώντας την Τεχεράνη για «δικτατορικές πρακτικές» και ότι παίρνει Γάλλους πολίτες ομήρους μετά τη μετάδοση βίντεο, στο οποίο ένα ζευγάρι Γάλλων εμφανιζόταν να ομολογεί ότι κατασκόπευε, μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων και αναταραχών στις οποίες το Ιράν επιρρίπτει την ευθύνη σε ξένους εχθρούς.

«Έχουμε ανησυχίες για δύο άλλους πολίτες και από τους τελευταίους ελέγχους μας το συμπέρασμα είναι ότι κρατούνται», δήλωσε η Κατρίν Κολονά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien που δημοσιεύτηκε σήμερα, Σάββατο 12 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή, η εφημερίδα Le Figaro ανέφερε ότι οι δύο Γάλλοι πολίτες είχαν συλληφθεί πριν από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο με θρυαλλίδα τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, μετά τη σύλληψη της νεαρής κοπέλας από την διαβόητη ιρανική αστυνομία ηθών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι άλλοι δύο Γάλλοι πολίτες κρατούνται, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στα μέσα Οκτωβρίου ότι η Γαλλία στέκεται «στο πλευρό» των Ιρανών διαδηλωτών, με την Τεχεράνη να αντιδρά καταγγέλλοντας ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι σχέσεις Παρισιού-Τεχεράνης έχουν επιδεινωθεί συνολικά τους τελευταίους μήνες καθώς έχουν παγώσει οι προσπάθειες αναβίωσης των συνομιλιών για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με μεγάλες δυνάμεις, συμφωνία στην οποία η Γαλλία είναι ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Καμία χώρα δεν είχε τοποθετήσει πρεσβευτή στην άλλη, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν η Γαλλία έστειλε νέο απεσταλμένο στο Ιράν.

Οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Αμινί ώθησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ένας νέος γύρος κυρώσεων της ΕΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα εγκριθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, δήλωσαν δύο διπλωμάτες στο Reuters.

Οι κυρώσεις θα στοχεύουν άτομα και οντότητες, με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιωτικών μετακινήσεων, ανέφεραν.

Η Γαλλία πρότεινε επίσης νέους χαρακτηρισμούς για όσους πωλούν drones στο Ιράν και επιβολή κυρώσεων σε άτομα που εμπλέκονται στην εξαγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για drones, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

«Αν ο στόχος του [Ιράν] είναι να μας εκβιάσει, τότε αυτός είναι ο λάθος τρόπος να αντιμετωπίζει κανείς τη Γαλλία», είπε η Κολονά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ