ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μέτρα ασφάλειας στην Χερσώνα για τον φόβο ρωσικών αντιποίνων

Ουκρανία: Μέτρα ασφάλειας στην Χερσώνα για τον φόβο ρωσικών αντιποίνων
Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο περισσότερων από 60 οικισμών στην επαρχία της Χερσώνας AP Photo/LIBKOS

Μετά το εορταστικό κλίμα που επικράτησε στην απελευθερωμένη Χερσώνα, οι ουκρανικές αρχές λαμβάνουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας για το φόβο επιθέσεων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν καθημερινή πολύωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Χερσώνα, ενώ περιόρισαν τις μετακινήσεις εντός και εκτός της πόλης, καθώς η κατάσταση ασφαλείας παραμένει τεταμένη.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι ρωσικές δυνάμεις, που τώρα σκάβουν χαρακώματα στην αντίπερα όχθη του ποταμού Δνείπερου, μπορεί να ξαναρχίσουν τους βομβαρδισμούς.

Για τον λόγο αυτό, οι ουκρανικές αρχές απαγόρευσαν τη χρήση του ποταμού για μεταφορές έως τις 19 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, πολίτες που είχαν εγκαταλείψει την πόλη όταν έπεφτε στα χέρια των Ρώσων, έχουν ενημερωθεί να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους έως ότου αυτά ελεγχθούν για νάρκες και εκρηκτικά.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά εδάφη, αλλά πιθανώς και κτήρια, κατά την απόσυρσή τους.

«Ο εχθρός ναρκοθέτησε όλες τις κρίσιμες υποδομές», δήλωσε ο κυβερνήτης της Χερσώνας Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς.

Ο ίδιος προειδοποίησε τους πολίτες να αποφεύγουν τα μέρη με πολύ κόσμο και να μείνουν μακριά από το κέντρο της πόλης τη Δευτέρα, επειδή ο στρατός θα κάνει την αποναρκοθέτηση.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας ισχύει από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 08:00 το πρωί.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι Ρώσοι στρατιώτες μπορεί να παρέμειναν στην πόλη μεταμφιεσμένοι, ενώ οι συνεργάτες τους κατά τη διάρκεια της κατοχής κινδυνεύουν τώρα να διωχθούν.

Σε μια υπενθύμιση της συνεχιζόμενης απειλής, σημειώθηκε πλήγμα από το ρωσικό πυροβολικό στην περιοχή του αεροδρομίου της Χερσώνας την Κυριακή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ρώσοι κατέστρεψαν όλες τις κρίσιμες υποδομές στο Kherson, στερώντας την πόλη από θέρμανση, ηλεκτρισμό, νερό και επικοινωνίες.

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν υποδομές ζωτικής σημασίας στη Χερσώνα πριν αποχωρήσουν, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι οι τοπικές αρχές άρχισαν να αποκαθιστούν τη σταθερότητα στην πόλη.

«Πριν τραπούν σε φυγή από τη Χερσώνα, οι κατακτητές κατέστρεψαν όλες τις ζωτικής σημασίας υποδομές: Επικοινωνίες, ύδρευση, θέρμανση, ηλεκτρισμό», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία.

«[Οι Ρώσοι] παντού έχουν τον ίδιο στόχο: Να ταπεινώνουν ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, πιστέψτε με», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο περισσότερων από 60 οικισμών στην επαρχία της Χερσώνας.

«Η αστυνομία έχει ξεκινήσει να λαμβάνει μέτρα σταθεροποίησης στη Χερσώνα», επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ