ΚΟΣΜΟΣ

O Λαβρόφ «στρώνει το έδαφος» για σύγκρουση με τη Δύση στη Σύνοδο της G20

O Λαβρόφ «στρώνει το έδαφος» για σύγκρουση με τη Δύση στη Σύνοδο της G20
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την άφιξή του στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη Σύνοδο της G20 Sonny Tumbelaka/Pool photo via AP

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε ότι η Δύση «στρατιωτικοποιεί» τη νοτιοανατολική Ασία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα συμφέροντα Ρωσίας και Κίνας, προετοιμάζοντας το έδαφος για αντιπαράθεση με τους ηγέτες της Δύσης στη Σύνοδο Κορυφής της G20.

O επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα ηγηθεί της ρωσικής αντιπροσωπείας στην πρώτη διάσκεψη της G20 από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πολύ απασχολημένος για να παραστεί στις εργασίες της συνόδου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ, ο Λαβρόφ επέπληξε τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειές τους στην περιοχή, την οποία η Ρωσία και η Δύση θεωρούν πιθανό στρατηγικό γεωπολιτικό πεδίο διαμάχης τις επόμενες δεκαετίες.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στον χώρο αυτό», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος είπε ότι η στρατηγική του Τζο Μπάιντεν στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού είναι μια απόπειρα να παρακαμφθούν «δομές συμπερίληψης» για την περιφερειακή συνεργασία και ότι θα αφορά τη «στρατιωτικοποίηση της περιοχής με σαφή εστίαση στον περιορισμό της Κίνας και τον περιορισμό των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν ανήκουν στην 10μελή ASEAN, αλλά πολλοί ηγέτες μεγάλων δυνάμεων παρέστησαν στις συνομιλίες που έλαβαν χώρα εν όψει της συνόδου της G20.

Στο Μπαλί έχει ήδη φθάσει και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αφού έλαβε μέρος στην κλιματική διάσκεψη COP27 στην Αίγυπτο, και ακολούθως στη διάσκεψη της Ένωσης των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Καμπότζη.

Στο περιθώριο της Συνόδου της G20, o Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ζητήματα της Ταϊβάν και Βορείου Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ