ΚΟΣΜΟΣ

Καμπούλ: Κρησφύγετο του Ισλαμικού Κράτους ισχυρίζονται ότι εξάλειψαν οι Ταλιμπάν

Καμπούλ: Κρησφύγετο του Ισλαμικού Κράτους ισχυρίζονται ότι εξάλειψαν οι Ταλιμπάν
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την νυχτερινή επιχείρηση των Ταλιμπάν στο κρησφύγετο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την νυχτερινή επιχείρηση των Ταλιμπάν στο κρησφύγετο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της αφγανικής πρωτεύουσας, της Καμπούλ.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, το μέρος εκείνο που έδρσαν, ήταν κρησφύγετο της οργάνωσης ΙΚ. Κάτοικοι στη Χαϊρχάνα, μιας συνοικίας όπου ζουν κυρίως μειονοτικοί Τατζίκοι, έκαναν λόγο για εκρήξεις και σφοδρά πυρά μες τη νύχτα (12/11).

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία πληροφοριών των Ταλιμπάν ανέφερε πως διεξήχθη ειδική επιχείρηση σε κρησφύγετο «Χαουαρίτζ» σε σπίτι.

Το καθεστώς γενικά χρησιμοποιεί τον όρο αυτόν όταν αναφέρεται σε φερόμενους ως οπαδούς ή μέλη του ΙΚ.

Παρότι το Ισλαμικό Κράτος είναι επίσης σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση, η σχέση του με τους Ταλιμπάν, που ανέκτησαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, χαρακτηρίζεται από το αμοιβαίο μίσος.

Κατά την ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφοριών των Ταλιμπάν, οι πέντε άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ενέχονταν σε μικρές βομβιστικές ενέργειες και απεργάζονταν νέα, μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση.

Μολονότι το καθεστώς διαβεβαιώνει πως έχει συντρίψει την τζιχαντιστική οργάνωση κι ότι έχει συλλάβει ή εξοντώσει δεκάδες μέλη της, αναλυτές επισημαίνουν πως το ΙΚ εξακολουθεί να εγείρει τη σημαντικότερη πρόκληση ως προς την ασφάλεια για το Αφγανιστάν.

Αν και ο αριθμός των επιθέσεων έχει μειωθεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, παραμένουν συχνές κι ενίοτε έχουν ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό θυμάτων. Αρκετές σημειώθηκαν τον Αύγουστο, ενώ σειρά κυρίως βομβιστικών ενεργειών έπληξε το Αφγανιστάν στα τέλη του Μαΐου, με δεκάδες νεκρούς, όπως και τον Απρίλιο, τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Για τις περισσότερες την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ, που βάζει πάνω απ’ όλα στο στόχαστρο μέλη σιιτικών μειονοτήτων (σούφι, σιχ...) και τους Ταλιμπάν.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι, κυρίως ανήλικες μαθήτριες και φοιτήτριες, σκοτώθηκαν και άλλοι εκατό και πλέον τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον εκπαιδευτικής εγκατάστασης, σε συνοικία της πρωτεύουσας Καμπούλ όπου ζουν σιίτες και μέλη της μειονότητας των Χαζάρων, την 30ή Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ