ΚΟΣΜΟΣ

Πτήση MH17: Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν από τη Δικαιοσύνη να τονιστεί ο ρόλος της Ρωσίας

Πτήση MH17: Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν από τη Δικαιοσύνη να τονιστεί ο ρόλος της Ρωσίας
Αν η ετυμηγορία εμπλέκει την Μόσχα, αυτό θα έχει συνέπειες και για άλλες υποθέσεις, περιλαμβανομένης αυτής που θα εκδικασθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης AP Photo/Peter Dejong

Οι συγγενείς των 298 θυμάτων από την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014, ζητούν από την ολλανδική δικαιοσύνη να υπογραμμίσει στην ετυμηγορία της τον σημαίνοντα ρόλο της Ρωσίας στην πολύνεκρη επίθεση. 

Ύστερα από χρόνια συλλογής στοιχείων, διεθνής ομάδα ερευνητών κατέληξε τον Μάιο του 2018 ότι ο εκτοξευτήρας που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους, που πετούσε από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, ανήκε στη 53η ρωσική αντιαεροπορική ταξιαρχία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως απορρίψει τα ευρήματα των ερευνών.

Οι εισαγγελείς στην Ολλανδία έχουν ζητήσει την επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης σε τρεις Ρώσους και έναν Ουκρανό που κατηγορούνται για τον εφοδιασμό με το πυραυλικό σύστημα Buk το οποίο χρησιμοποίησαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας για να καταρρίψουν την επιβατική πτήση της Malaysia Airlines.

Η ετυμηγορία στην δίκη που διεξάγεται στην Ολλανδία έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Ολλανδία, μαζί με τις υπόλοιπες δυτικές χώρες, τροφοδοτεί με όπλα το Κίεβο και οι διπλωματικές της σχέσεις με την Μόσχα βρίσκονται σε δυσχέρεια.

Θα είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο θα εκδώσει ετυμηγορία για τον ρόλο της Ρωσίας στην σύγκρουση στην Ουκρανία από την ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014. Αν η ετυμηγορία εμπλέκει την Μόσχα, αυτό θα έχει συνέπειες και για άλλες υποθέσεις, περιλαμβανομένης αυτής που θα εκδικασθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το Κίεβο έχει προσφύγει κατά της Μόσχας κατηγορώντας την για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας το 2017 για την υποστήριξή της προς τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Κανείς από τους τέσσερις κατηγορούμενους, που σύμφωνα με τους εισαγγελείς φρόντισαν για την μεταφορά του ρωσικού συστήματος Buk στην ανατολική Ουκρανία, δεν κρατείται και μόνο ένας συμμετέχει στην διαδικασία διά των εκπροσώπων του.

«Δεν είναι δυνατόν ένα κράτος που διευκολύνει μαζικές δολοφονίες να γλιτώσει, άρα ο ρόλος του κράτους της Ρωσίας είναι πολύ σημαντικός για μας», δήλωσε ο Πιτ Πλόεγκ, εκπρόσωπος των συγγενών.

Η Ουκρανία έχει προσφύγει κατά της Ρωσίας σε ευρωπαϊκά δικαστήρια και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το επιχείρημα ότι η Μόσχα ήλεγχε τους φιλορώσους αυτονομιστές της περιοχής του Ντονμπάς όταν κατερρίφθη η πτήση MH17.

Οι εισαγγελείς έχουν δηλώσει ότι ερεύνησαν τον ρόλο ανώτατων ρώσων αξιωματικών και έχουν ταυτοποιήσει τουλάχιστον ένα ακόμη πρόσωπο.

Ορισμένες από τις προσφυγές αφορούν κατηγορίες που σχετίζονται και με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Θα είναι οι πρώτοι δικαστές που, εμμέσως στην δίκη που διεξάγεται στην Ολλανδία, θα αποφανθούν για τις προσφυγές της Ουκρανίας (...) και αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες», δήλωσε η Μαρίκε ντε Χουν, βοηθός καθηγήτρια Διεθνούς Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, που παρακολούθησε από κοντά την εξέλιξη της δίκης για την πτήση MH17, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο 2020.

Ένας από τους κατηγορούμενους, ο Ολεγκ Πουλάτοφ, εκπροσωπείται στην δίκη από τους συνηγόρους του. Οι υπόλοιποι, οι Ρώσοι Σεργκέι Ντουμπίνσκι και ο Ιγκορ Χαρτσένκο, ουδέποτε συνεργάσθηκαν με το δικαστήριο και δικάζονται ερήμην.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ