ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες κορυφής CIA με ρωσική υπηρεσία κατασκοπείας για τη χρήση πυρηνικών

Συνομιλίες κορυφής CIA με ρωσική υπηρεσία κατασκοπείας για τη χρήση πυρηνικών
Ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς Graeme Jennings/Pool via AP, File

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας προκειμένου να μεταφέρει ένα μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η επαφή των αρχηγών των υπηρεσιών κατασκοπείας των δύο χωρών στην Τουρκία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Αυτή επικαλέστηκε μη κατονομαζόμενη πηγή που είπε ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) της Ρωσίας θα παραστεί στις συνομιλίες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, δεν θα διεξαγάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις με τον Ναρίσκιν.

Η Ουκρανία ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το ταξίδι του Μπερνς στην Τουρκία, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος. Ο Μπερνς δεν θα συζητήσει κανενός είδους διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα μεταφέρει ένα μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Ο Μπερνς συναντήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη του 2021 κατόπιν εντολής του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να μεταφέρει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο, σε ερώτηση για το δημοσίευμα της Kommersant, ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση ούτε να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει. Το SVR δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Πέρα από τον πόλεμο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα να συζητήσουν, από την επέκταση μιας συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων και μια συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα έως μια πιθανή ανταλλαγή Αμερικανών και Ρώσων αιχμαλώτων και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ