ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Συζήτηση των ΥΠΕΞ για το μεταναστευτικό μετά την κόντρα Ιταλίας - Γαλλίας

ΕΕ: Συζήτηση των ΥΠΕΞ για το μεταναστευτικό μετά την κόντρα Ιταλίας - Γαλλίας
Η τσεχική προεδρία της ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Το μεταναστευτικό ζήτημα συζητήθηκε στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ήταν αναπόφευκτη η συζήτηση για το μεταναστευτικό, μετά τα τελευταία γεγονότα στη Μεσόγειο. Σήμερα είχαμε απλώς μια ανταλλαγή απόψεων. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας για την υποδοχή των μεταναστών, η τσεχική προεδρία της ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, με βασικό θέμα συζήτησης τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο που διασώζονται στη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η Ιταλία δεν επέτρεψε στο πλοίο διάσωσης2022-11-14 21:29:41 «Οcean Viking» με πάνω από 230 μετανάστες να ελλιμενιστεί στις ακτές της. Η Γαλλία κατήγγειλε την απαράδεκτη συμπεριφορά της Ρώμης και ανέστειλε ένα σχέδιο υποδοχής 3.500 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Ανίτα Χίπερ, τόνισε σήμερα ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τον επείγοντα χαρακτήρα υιοθέτησης του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι «η νομική υποχρέωση για τη διάσωση της ζωής στη θάλασσα είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που οδηγούν τους ανθρώπους να βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου».

Αντόνιο Ταγιάνι: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το μεταναστευτικό, όχι της Ιταλίας και της Γαλλίας

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε και πάλι στο μεταναστευτικό, στο προσφυγικό και στη θέση της χώρας του έναντι των ΜΚΟ.

«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι της Ιταλίας και της Γαλλίας. Επανέλαβα ότι για εμάς το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κοινοτικό επίπεδο. Υπογραμμίσαμε ότι το πρόβλημα των μεταναστών δεν αφορά μόνον τη διαδρομή της Μεσογείου, αλλά συμπεριλαμβάνει και τη διαδρομή των Βαλκανίων και ο όλος τόνος της συζήτησης δεν ήταν εκείνος της ρήξης», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

«Θα αφιερωθούμε πρώτα στα Βαλκάνια, διότι εκεί υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αλλά θα πάω και στην Αφρική, διότι θεωρώ ότι είναι σημαντικό, το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στην πηγή του και ότι πρέπει να υπογραφούν συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης, ώστε να σταματήσουν οι αναχωρήσεις», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, «όταν προσφέρεται βοήθεια στην θάλασσα σημαίνει ότι δίδεται αρωγή σε ναυαγούς που κινδυνεύουν να πνιγούν, αλλά το να δίνεις ραντεβού στη θάλασσα σημαίνει ότι κάποιοι μεταφέρουν τους ανθρώπους μόνο για το ήμισυ του ταξιδιού, και το άλλο μισό το αναλαμβάνουν κάποιοι άλλοι».

«Αυτό δεν είναι σωστό, διότι οι ΜΚΟ που δρουν στην κεντρική Μεσόγειο δεν πληροφορούν το Λιμενικό, το Πολεμικό Ναυτικό, την Οικονομική Αστυνομία μας. Κινούνται με αυτόνομο τρόπο, αποφασίζουν πού να πάνε, χωρίς να μιλούν με κανέναν. Είναι μια επιλογή η οποία δεν μπορεί να γίνεται από έναν ιδιωτικό οργανισμό. Με την παροχή βοήθειας στη θάλασσα θα έπρεπε να ασχολούνται τα εμπορικά πλοία, αλλά υπάρχουν οι ΜΚΟ, οι οποίες κάνουν διαφορετική δουλειά», κατέληξε ο Ταγιάνι.

Η κοινή δήλωση Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 13 Νοεμβρίου, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα προέβησαν σε κοινή δήλωση για την κατάσταση του Μεταναστευτικού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με την οποία ζητούν επειγόντως να γίνει μια «μια σοβαρή συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι όλα τα ιδιωτικά σκάφη τηρούν τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και άλλους ισχύοντες κανόνες και ότι όλα τα κράτη αναλαμβάνουν την ευθύνη σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους». Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται, επίσης, ότι: «μέχρι σήμερα ο μηχανισμός έχει καθυστερήσει να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο του, να μετριάσει το βάρος στο οποίο είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι ως κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, καθώς μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί μόνο ένας μικρός αριθμός μετεγκαταστάσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ