ΚΟΣΜΟΣ

G-20: Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

G-20: Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
Φωτογραφία αρχείου από τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ (AP Photo/Susan Walsh)

Συνάντηση Τζο Μπάιντεν - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20 στο Μπαλί, σε μια περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι ιδαίτερα τεταμένες. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η «ατζέντα» των συζητήσεων, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι οι δύο πολιτικοί θα αναφερθούν στο ζήτημα των F-16, που απασχολεί ιδιαίτερα την Τουρκία, αλλά και την επίθεση της Κυριακής στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Σοϊλού και η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέβασε τη Δευτέρα τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ, επειδή υποθάλπτει τρομοκράτες.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έκανε λόγο για «ανεύθυνες δηλώσεις».

«Oι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ.


Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών.


Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους» τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δρα στη βόρεια Συρία, βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι το YPG, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκαλεί μεγάλες τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Τα F-16

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει πολλάκις την ενόχλησή του για το «μπλοκάρισμα» της αγοράς και της ανανέωσης των μαχητικών από πλευράς των ΗΠΑ ενώ προ ημερών προχώρησε δήλωσε ξεκάθαρα ότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδιζαν τη Γερουσία τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για την Άγκυρα.

Είχε εκτιμήσει, μάλιστα, πως θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στον επόμενο μήνα.

Το σενάριο αυτό, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς οι ενδιάμεσες κάλπες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι Δημοκρατικοί θα κρατήσουν τη Γερουσία.

Αυτό σημαίνει ότι ο φιλέλληνας Γερουσιαστής Ρόμπερτ -Μπομπ- Μενέντεζ θα παραμείνει στο «τιμόνι» της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει στην Τουρκία να προκαλεί τόσο την Αθήνα όσο και τις ΗΠΑ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος είχε σύντομο τετ-α-τετ και με τον Γάλλο ομόλογό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ