ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Πώς η Ρωσία συσχέτισε την απόσυρση από τη Χερσώνα με τις ενδιάμεσες εκλογές

Αποκλειστικό CNNi: Πώς η Ρωσία συσχέτισε την απόσυρση από τη Χερσώνα με τις ενδιάμεσες εκλογές
H Μόσχα φέρεται να καθυστέρησε να ανακοινώσει την απόσυρση από τη Χερσώνα λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε το CNNi αναφέρουν ότι η Μόσχα καθυστέρησε να ανακοινώσει την απόσυρση από τη Χερσώνα λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι η Μόσχα μπορεί να ανακοίνωσε με καθυστέρηση την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα με στόχο να αποφύγει να δώσει στην κυβέρνηση Μπάιντεν μια πολιτική νίκη ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την πληροφόρηση αυτή.

Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι συζήτησαν τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ ως παράγοντα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σχετικά με την ανακοίνωση αποχώρησης, δήλωσε άτομο που έχει γνώση των πληροφοριών αυτών.

Η αναμονή μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ ήταν πάντα μια «προσχεδιασμένη προϋπόθεση» της αποχώρησης της Ρωσίας από τη Χερσώνα, δήλωσε στο CNNi ένα δεύτερο άτομο.

Αν και οι πληροφορίες δεν αποτελούν επίσημη αξιολόγηση των προθέσεων της Ρωσίας, είναι σημάδι ότι η Μόσχα έχει συνεχές ενδιαφέρον να επηρεάσει το πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ.

«Αμφιβάλλω ότι οι Αμερικανοί θα το είχαν προσέξει πραγματικά», είπε μια άλλη πηγή για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της ρωσικής απόσυρσης στις αμερικανικές κάλπες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ πίστευαν πως η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της Ρωσίας ήταν κάτι περισσότερο από απλή σύμπτωση.

«Βρίσκω ενδιαφέρον ότι περίμεναν μέχρι μετά τις εκλογές για να κάνουν αυτή την κίνηση, την οποία ξέραμε για αρκετό καιρό ότι θα έκαναν, και είναι απόδειξη του γεγονότος ότι έχουν κάποια πραγματικά προβλήματα – ο ρωσικός στρατός», είπε ο Μπάιντεν στο συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία ήθελε να αποφύγει να προσφέρει «καλά νέα» στους Δημοκρατικούς την παραμονή των εκλογών, εκτιμώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων θα προσφέρουν λιγότερη υποστήριξη στην Ουκρανία -ειδικά σε ό,τι αφορά την παροχή εξοπλισμού και οικονομικής στήριξης.

CNN Exclusive: US intelligence suggests Russia put off announcing Kherson retreat until after midterm elections

ΔΗΜΟΦΙΛΗ